Sint-Joost verplicht personeel om een dag per week te telewerken door energiecrisis

© Belgaimage
| Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

De energiefactuur van de gemeente Sint-Joost-ten-Node is door de energiecrisis verdubbeld naar 3 miljoen euro. Om kosten te besparen zal de gemeente haar personeel verplichten om vanaf volgende week één dag per week thuis te werken. "Dit zijn geen leuke maatregelen, maar als de situatie niet verbetert zullen we er nog meer moeten nemen."

Het schepencollege van Sint-Joost en verschillende gemeentediensten hebben dinsdagochtend samengezeten voor een crisisvergadering. De aanleiding daarvoor is de energiecrisis. Volgens de eerste vooruitzichten zou de jaarlijkse energiefactuur van de gemeente stijgen van 1,5 miljoen euro naar 3 miljoen euro.

Om die stijgende energiekosten te counteren heeft het college al een eerste maatregel aangekondigd. Vanaf 14 oktober zal al het administratief personeel van de gemeente verplicht worden om wekelijks één dag thuis te werken. Dat zal steeds op vrijdag gebeuren. Zowel het gemeentehuis aan de Sterrenkundelaan als het administratief centrum aan de Koningsstraat zullen dan gesloten blijven. "Op de dienstverlening zal dit geen impact hebben, maar we zullen het systeem de komende weken misschien moeten verfijnen," verzekert woordvoerster van burgemeester Emir Kir Murielle Deleu.

'Twintig procent besparen'

"Door die sluiting kunnen we drie dagen per week geen energie gebruiken, waardoor we twintig procent van onze energiefactuur kunnen besparen. Ook de vergaderzalen zullen dicht blijven," aldus Kir (onafhankelijk). "Dit zijn geen leuke maatregelen, maar als de situatie niet verandert zullen we er nog meer moeten nemen. Helaas hebben we geen keuze, want we willen ons personeel aan het werk houden."

Het schepencollege overwoog ook om het gemeentelijk zwembad tijdelijk of deels te sluiten, maar daar is nog geen beslissing over genomen. "De gesprekken lopen nog," aldus Deleu.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?