| De wachtrij voor de vaccinatiepost (links) en voor de consumptiecheques (rechts), afgelopen vrijdag.

Sint-Joost zit met begrotingstekort van 10 miljoen

EC
© BRUZZ
25/11/2021

De financiën van de gemeente Sint-Joost-ten-Node duiken in het rood. In 2020 kwam de gemeente maar liefst 10.170.000 euro te kort. De gemeentekas staat nu op een negatief saldo van 3 miljoen.

Dat blijkt uit een nota van de gemeenteontvanger, die woensdagavond op de gemeenteraad besproken wordt.

In 2020 telde Sint-Joost-ten-Node ongeveer 87,08 miljoen euro aan netto-inkomsten, tegenover 97,26 miljoen euro aan werkelijke uitgaven. Dat komt resulteert in een tekort van 10.170.000 euro voor het begrotingsjaar 2020.

Oorspronkelijk waren er bijna 7,6 miljoen meer inkomsten voorzien en 2,15 miljoen minder uitgaven. De extra uitgaven zijn vooral gebeurd voor het gemeentepersoneel en de werkingskosten. Daarbovenop komt nog voor bijna 5 miljoen aan meeruitgaven omwille van de coronacrisis.

Voor de gemeentekas is dat geen goed nieuws. Die telde aan het begin van de legislatuur nog meer dan 11 miljoen euro. Nu is er een negatief saldo van 3,02 miljoen.

“De begrotingsoefening voor 2021 zal niet eenvoudig worden”, vreest gemeenteraadslid Frédéric Roekens van oppositiepartij Ecolo/Groen. “Er zal op de een of de andere manier bespaard moeten worden, want de fiscale impact van Covid-19 zal zich nog een paar jaar laten voelen.”

Burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) van Sint-Joost reageert kort bij BRUZZ dat het gecumuleerde tekort "maar 3 miljoen is". Daarmee verwijst hij naar het gat in de gemeentekas.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni