Sophie De Vos (Défi) volgt Didier Gosuin op als burgemeester van Oudergem (hier op archieffoto uit 2012.)

| Sophie De Vos (Défi)

Sophie de Vos officieel voorgedragen als burgemeester van Oudergem

© BRUZZ - Belga
15/12/2021

De Défi-afdeling van Oudergem heeft dinsdagavond eerste schepen Sophie de Vos officieel naar voor geschoven om Didier Gosuin op te volgen als burgemeester. Er werden ook twee nieuwe schepenen aangeduid. De machtsoverdracht gebeurt volgende maand.

Lees ook: Vrouwen aan de top

Gosuin was 27 jaar lang burgemeester van Oudergem. De officiële machtsoverdracht zal plaatsvinden tijdens de gemeenteraad van 27 januari. Helemaal verdwijnt Gosuin nog niet uit het lokale politieke landschap. De 69-jarige politicus zal Brussels parlementariër Christophe Magdalijns vervangen als gemeenteraadsvoorzitter. Hij sluit ook niet uit lijstduwer te zijn bij de volgende verkiezingen.

Maar de 49-jarige Sophie De Vos - die door Gosuin als een atypische en geëngageerde politica wordt omschreven - zal vanaf 27 januari wel de eerste viool spelen in Oudergem. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 voert ze de lokale Défi-lijst aan. Solvay-alumna De Vos werkte in het distributiebedrijf van haar vader, alvorens zich in 2006 verkiesbaar te stellen op de lijst van de controversiële politicus Alain Destexhe (toen nog MR).

Twee nieuwkomers in schepencollege

In 2012 trad De Vos toe tot het Oudergemse schepencollege. Zes jaar later ontving was ze zelfs de populairste vrouwelijke gemeentemandataris van het Gewest. Geen enkele Brusselse verzamelde lokaal meer stemmen. Het leverde haar de post als eerste schepen en waarnemen burgemeester op, tot Gosuin zijn ministerfunctie neerlegde in 2019 en terugkeerde naar zijn gemeente.

Ook Jeannine Crucifix, sinds 2012 schepen van Sociale Cohesie, maakt zich op om de fakkel over te dragen. Om haar vertrek en dat van Gosuin op te vangen, zullen Matthieu Pillois en Michel Blampain begin volgend jaar in het schepencollege toetreden. In principe zouden ook schepen Alain Lefebvre en OCMW-voorzitter Jean-Claude Vitoux afzwaaien, maar beide Défi-politici houden halsstarrig vast aan hun mandaat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni