© FDR/BRUZZ | Alain Destexhe, Claude Moniquet en Sophie François.

Alain Destexhe: ‘Een deel van de Franstalige middenklasse voelt zich vergeten’

Filip De Rycke
05/04/2019

Brussels parlementslid en deelstaatsenator Alain Destexhe is er in geslaagd om voor zijn dissidente Franstalige liberale partij volledige lijsten in te dienen voor het Brussels parlement. Die lijst telt 72 kandidaten. Voor de Kamer in het Brussels Gewest kan Destexhe rekenen op 15 kandidaten en 9 opvolgers.

Destexhe slaagde er in korte tijd dus in om zijn lijsten samen te stellen. Een "nachtmerrie" zei hij zelf tijdens een persconferentie vrijdagochtend. Omdat alle kandidaten grondig gescreend werden. Maar hij was naar eigen zeggen ook verrast toch 72 kandidaten te vinden voor zijn nu volledige Brusselse lijst.

Destexhe Kamer, Moniquet voor Brussel.

Alain Destexhe trekt de Kamerlijst, gevolgd door de Ukkelse advocate Anne Decortis, die hij nog kent van zijn periode bij Artsen zonder Grenzen, en de voorzitter van BUB-voorzitter Hans Van de Cauter (Belgische Unie-Union Belge). Ook enkele gewezen DéFI-leden maken deel uit van de lijst zoals lijstduwer en gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe, Michel Naets. Algemeen secretaris van Liste Destexhe, Baudouin Peeters, duwt.

De lijst voor het Brussels Parlement wordt getrokken door Claude Moniquet, gewezen Belgisch journalist en ex-Frans geheim agent, gespecialiseerd in terrorisme. Voorts prijken ook een aantal gewezen MR-schepenen en gemeenteraadsleden op de lijst. Zoals bijvoorbeeld Sophie François, voormalig MR-schepen uit Ukkel. Zij staat op de tweede plaats van de lijst. Voorlaatste op de lijst is, ook al ex-MR, Michel Eylenbosch uit Molenbeek. De lijst wordt geduwd door de Brusselse topadvocate Carine Coquelet.

Vlaamse standpunten

Op het programma is het nog even wachten. Dat zal volgens Destexhe zijn opgebouwd rond 12 peilers. Met veel aandacht voor veiligheid, migratie, integratie, strikt begrotingsbeleid en, specifiek voor Brussel, de vereenvoudiging van de instellingen.

Voor de gemeenten wil Destexhe het aantal gemeenteraadsleden plafonneren tot 20. Het gemeentebestuur moet het volgens hem in de toekomst met 1 burgemeester en 4 schepenen doen. En de gemeente- en de OCMW-raad moeten gefuseerd worden. Net zoals in Vlaanderen.

Destexhe is niet voor de fusie van de 19 gemeenten. Maar gemeenten die willen samengaan, kunnen dat op vrijwillige basis. De 6 politiezones die moeten wel één worden.

Het Brussels Parlement moet ook minderen. Daar pleit hij voor 50 parlementsleden. 40 Franstaligen en 10 Nederlandstaligen. Proportioneel een versterking van de Nederlandstaligen in het parlement. De gegarandeerde vertegenwoordiging blijft onaangetast. Vandaag telt het Brussels parlement 89.

Opvallend veel gelijkenissen met veel Vlaamse eisen.

MR is te links geworden

Volgens Destexhe is zijn partij het Franstalige rechtse alternatief. De MR is té links geworden, klinkt het in koor bij de ex-MR leden. "En ja er zijn gelijkenissen met de N-VA. Maar we zijn niet de N-VA" aldus Destexhe. N-VA wil de blokkering van de Brusselse instellingen, wij willen dat ze blijven functioneren"

Destehxe zegt aan BRUZZ dat als ze in Brussel verkozen zijn allianties met N-VA, Open VLD en MR niet uitgesloten zijn. Ondanks onze onenigheid "blijft MR ons eerste keuze voor allianties".

Alain Destexhe (Listes Destexhe) over mogelijke allianties met rechtse partners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua, Aain Destexhe, lijst destexhe, Brussel Kiest 2019

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie