20180305 ZOOM Publieke ruimte diversiteit BRUZZ ACTUA 1606

| Divers Brussel is een hot topic bij deze verkiezingscampagne.

Opinie

Edito: ook in divers Brussel kan populistisch rechts scoren

Steven Van Garsse
© BRUZZ
16/05/2019

De gemeenteraadsverkiezingen van zes maanden geleden gaven al een stevige indicatie, en de peilingen gaan in dezelfde richting. De kans is groot dat Brussel op 27 mei wakker wordt in een rood-groene gloed. Links en de ecologische partijen hebben de wind in de zeilen.

Het contrast met het ommeland, Vlaams-Brabant, waar de strijd woedt om de rechtse hegemonie, kan moeilijk groter zijn.

Toch blijft het interessant om ook in Brussel naar de identitaire partijen te kijken. Zondag bleven ze op de markt van Jette op een veilige afstand van elkaar: N-VA-­kopstuk Theo Francken en Vlaams Belanger Dominiek Lootens-Stael. Beide partijen proberen electoraal profijt te halen uit de migratiecrisis, die ook ons land aandoet.

"Wie als xenofoob in dit diverse Brussel wil overleven, moet al uit bijzonder hout gesneden zijn"

Steven Van Garsse, redactiechef BRUZZ

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

Beide partijen geloven ook dat ze er succes mee kunnen boeken.

Daarbij wordt de ranzigheid niet achterwege gelaten. Vlaams Belang vond het in een campagnefilmpje een goed idee om transitmigranten met schurft en andere ziektes op te pikken en naar het land van herkomst te brengen. De N-VA vroeg zich openlijk af of de transitmigranten nog wel eten moesten krijgen.

Brussel is niet immuun voor populistisch rechts. Dat heeft het verleden bewezen. Heel lang geleden konden antibelastingpartijen als Rad UDRT hier probleemloos zetels halen. Herinner u ook Roger Nols en Michel Demaret. En Vlaams Belanger Johan Demol (ex-PFN) kende begin van de eeuwwisseling zijn hoogdagen met een gespierd law & order-­discours.

In een uitstekende televisiereportage, waarvan u ook in dit magazine een verslag leest, laat onze BRUZZ-journalist de vox populi op de markt van Jette aan het woord tijdens de campagne. Een deel van de reportage is veelzeggend over hoe de Brusselaar naar migratie kijkt. Zelfs migranten hebben er genoeg van ... de migratie.

Het is een van de grote vraagtekens voor aanstaande verkiezingsdag. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober gaven in Brussel geen winst voor identitaire partijen. En de discussie over het Marrakesh-pact is helemaal out of the picture, maar hoeveel kiezers zullen in de beslotenheid van het stemhokje toch niet het signaal willen geven dat er een forser migratiebeleid nodig is?

Die vraag brengt onmiddellijk een enorme paradox aan het licht. Brussel is vandaag een product van migratie, met heel veel Brusselaars met wortels in de rest van Europa, in de Maghreb, in Turkije, in het Afrika van onder de Sahara. Wie als xenofoob in dit diverse Brussel wil overleven, moet al uit bijzonder hout gesneden zijn. Wat niet wil zeggen dat het kiespotentieel voor populistisch rechts nul is. Zeker als de emotie de bovenhand neemt, kunnen de verkiezingsresultaten rare sprongen maken.

Als reactie op dit editoriaal publiceren we deze open brief van N-VA:

Beste Brusselaar,

Wij hebben er als N-VA geen probleem mee dat journalisten kritisch over ons schrijven. Dat hoort erbij in een democratie. Maar wanneer men ons programma volledig fout voorstelt en ons in dezelfde hoek steekt als extreem rechts, kunnen wij niet anders dan reageren. Vandaar deze reactie op het editoriaal van vorige week. Er wordt ons onder meer ranzigheid en xenofobie verweten, en er wordt gesuggereerd dat wij de transmigranten willen laten verhongeren. Zulke verwijten zijn fake news en pikken wij niet.

Steeds hebben wij consequent een streng maar rechtvaardig migratiebeleid verdedigd. Dit heeft niets met racisme te maken. Wat de transmigranten betreft, hebben wij altijd gezegd dat deze mensen ofwel asiel moeten aanvragen ofwel moeten terugkeren. Asielzoekers worden tijdens hun procedure opgevangen en krijgen bed, bad en brood. Het Noordstation waar mensensmokkelaars transmigranten op trein of bus zetten op weg naar het Verenigd Koninkrijk, is geen geschikte plaats voor opvang of voedselbedeling.

De N-VA is een gemeenschapsvormende partij. We geven erkende nieuwkomers kansen en iedereen die deze kansen grijpt, hoort erbij. Ons inclusief nationalisme is mijlenver verwijderd van het etnisch nationalisme van extreem rechts. Voor ons telt de gezamenlijke toekomst en niet de verschillende afkomst.

Cieltje Van Achter, Karl Vanlouwe, Assita Kanko (N-VA)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Opinie , Brussel Kiest 2019 , populisme , Brussel Kiest 2019

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni