PS-nieuwjaarsreceptie  met Paul Magnette (voorzitter PS) en Conner Rousseau (voorzitter SPA ) op 16 januari 2020

| PS-nieuwjaarsreceptie met Paul Magnette (voorzitter PS) en Conner Rousseau (voorzitter SPA ) op 16 januari 2020.

SP.A wordt Vooruit, gelijknamig kunstencentrum niet blij

EC
© BRUZZ - Belga
09/09/2020
Updated: 10/09/2020 06.27u

De socialistische partij zal nog voor het einde van het jaar van naam veranderen, zo kondigt voorzitter Conner Rousseau woensdag aan via Instagram. De nieuwe naam luidt Vooruit. Wat dat betekent voor de Brusselse afdeling van de partij, one.brussels, is nog niet geweten. Het gelijknamige Gentse kunstencentrum reageert onaangenaam verrast.

Partijvoorzitter Conner Rousseau kondigde het nieuws woensdag aan via Instagram Stories en intussen ook via Twitter.

De naamsverandering kadert in de omvorming van de partij "tot een hedendaagse beweging", aldus Rousseau. Deze week zette het partijbureau unaniem het licht op groen om met de naam VOORUIT aan de slag te gaan. "In december moet de operatie rond zijn en zullen we dan ook écht van naam veranderen", zegt Rousseau.

SP.A wordt VOORUIT_instagram story van Conner Rousseau

| Screenshot van de Instagram-post van partijvoorzitter Rousseau.

Het kunstencentrum de Vooruit in Gent is niet blij met de nieuwe naam en zegt de partijleiding aan te zullen spreken over de beslissing. "We gaan bekijken hoe we onze naam kunnen beschermen. Dit zal tot veel verwarring leiden," zegt Dumont. "Het is geen goede zaak en het schaadt onze onafhankelijkheid en uitstraling."

De Vooruit-directie vreest ervoor dat het publiek onterecht politieke verbanden zal veronderstellen. "We kiezen voor het onafhankelijke, maar ook het progressieve. Dat is nog iets anders dan 'socialistisch' voor alle duidelijkheid en het heeft erin geresulteerd dat wij erkend zijn als een van de grote Vlaamse kunstinstellingen." De plotse beslissing is niet doorgesproken met de directie, klinkt het. "Het was wel netjes geweest moesten ze dat gedaan hebben," vindt Dumont. "Maar ook dat ze geluisterd zouden hebben naar onze argumenten."

De organisatie sluit juridische stappen niet uit. "We zijn onze onafhankelijkheid kwijt en worden letterlijk geïncorporeerd," vindt Dumont, die vindt dat de gang van zaken haaks staat op bepaalde waarden binnen de coöperatieve, zoals samenwerking, bottom-up-doorstroming en de ontzuiling. De naamsovername kan volgens haar ook problemen geven voor samenwerkingen met partners in België en het buitenland. Daar zou iemand zonder voorkennis het verband kunnen leggen tussen het kunstencentrum en de politieke partij. "Stel u voor dat het Vlaams Belang morgen haar naam verandert in Ancienne Belgique," vergelijkt Dumont. "Dat gaat niet."

De naam Vooruit is onlosmakelijk verbonden met het socialistisch verleden. De beweging is in 1913 ontstaan vanuit de toenmalige BWP (Belgische Werklieden Partij) maar werd begin de jaren 90 erkend als onafhankelijk kunstencentrum. De naamsverandering die SP.A woensdag aankondigt was voorzien in het toekomstplan voor de partij dat in juni door de partijleden werd goedgekeurd. Deze week zette het partijbureau unaniem het licht op groen om met de naam Vooruit aan de slag te gaan. In december moet de operatie rond zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , SP.A , conner rousseau

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni