Onder meer de vzw Brussels Expo, dat de tentoonstellingspaleizen op de Heizel uitbaat, beschikt voortaan over een beheerscontract.

Vier van de grootste vzw’s die aan de Stad Brussel gelinkt zijn beschikken voortaan over een beheerscontract. Dat is een nieuwe fase in de hervorming van burgemeester Philippe Close (PS), maar dat die soloslim speelde bij het opstellen van de contracten zint de oppositie niet. “Het is aan de volgende meerderheid om nieuwe afspraken met die vzw’s te maken, en dat in samenspraak met de oppositie.”

De beheersovereenkomsten moeten de samenwerking tussen de Stad en de stedelijke vzw’s op scherp stellen. Het gaat om vier van de grootste Brusselse vzw’s, zoals de vzw Mabru die de vroegmarkt beheert en de vzw Brussels Expo die de tentoonstellingspaleizen op de Heizel en de concertzalen La Madeleine en Paleis uitbaat. Maar ook de openbare ziekenhuizen van het Irisnetwerk en de Brusselse Keukens, die in de nasleep van het Samusocial-schandaal mee in opspraak kwamen, hebben voortaan een officieel contract met de Stad.

Het afsluiten van die beheerscontracten is een nieuwe fase in de grote opkuis van Brussels burgemeester Philippe Close, na het afschaffen van een 700-tal mandaten en het plafonneren van de bezoldigingen in bestuursraden van de vzw’s. De overeenkomst bevat de visie van de Stad en de opdrachten die ze aan de instellingen toevertrouwt, net zoals de middelen die ze daarvoor vrijmaakt.

Oppositie verbolgen

Op zich een goede zaak na al de problemen die in de nasleep van de affaire rond Samusocial opdoken met het beheer van de vele vzw’s, vond ook de oppositie maandagavond op de gemeenteraad. Maar diezelfde oppositie is wel verbolgen dat de beheerscontracten nu nog afgesloten worden, op enkele weken van de verkiezingen.

‘De goede voornemens gaan alweer het raam uit’

Christian Ceux (CDH)

“Het is aan de volgende meerderheid om de modaliteiten te bepalen van die beheerscontracten”, klonk het bij Fabian Maingain (Défi). En ook Christian Ceux (CDH) betreurde dat “net voor de verkiezingen de goede voornemens uit het raam gaan.”

Johan van den Driessche (N-VA) vond dan weer dat de oppositie niet betrokken werd bij het opstellen van de beheerscontracten. “Nochtans is er veel van de hervormingen samen met de oppositie besproken, maar plots wordt er van die weg afgeweken. Dat is niet wijs in een aangelegenheid die meerderheid-oppositie overstijgt, namelijk dat van goed bestuur.” Het N-VA-raadslid kreeg ook geen informatie over de oprichting van een adviescomité.

Meerderheid keurt punt goed

Zowat de voltallige oppositie vroeg dan ook om de beslissing uit te stellen tot de volgende gemeenteraad - na de lokale verkiezingen van 14 oktober, dus. Maar burgemeester Close verdedigde de beslissing door te stellen dat het gaat om standaardcontracten die werden opgesteld door het auditbureau PriceWaterhouseCoopers. Uiteindelijk besliste de voltallige meerderheid om de beheerscontracten goed te keuren, ondanks de breed gedragen verontwaardiging bij de oppositie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Brussels Expo, mabru, Brusselse Keukens, Philippe Close, Irisziekenhuizen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni