'Stadspiratie' krijgt 1.130 ideeën van burgers rond VGC-beleid

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De administratie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in de Jacqmainlaan.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) lanceerde in het voorjaar een drietalig participatietraject Stadspiratie, om Brusselaars het beleid van de VGC mee vorm te laten geven. Als gevolg van de coronacrisis moesten alle participatiemomenten digitaal verlopen. Uiteindelijk kwamen er 1.130 ideeën uit de bus. Dat laat het kabinet van VGC-voorzitter Elke Van den Brandt (Groen) zondag weten.

Normaal gezien was het de bedoeling om de Brusselaars zowel digitaal als via groepssessies en postkaarten hun ideeën voor de stad en het VGC-beleid te laten delen. Door de coronacrisis verliep het volledige traject uiteindelijk digitaal. Burgers konden hun ideeën indienen via het onlineplatform stadspiratie.be, van 19 februari tot en met 30 juni. De ideeën werden gebundeld in zes thema's: leren, opgroeien, meedoen, samen maken, ontmoeten en gezond leven.

In totaal verzamelde Stadspiratie 1.130 uiteenlopende ideeën. Ongeveer 35 procent van de inzendingen gaat over 'meedoen' en 'samen maken'. "Diversiteit, inclusie en participatie liggen Brusselaars nauw aan het hart", klinkt het in het persbericht. Nog eens 11 procent van de ideeën gaat over 'opgroeien', 10 procent over 'leren in Brussel'. "Brusselaars willen meer kindvriendelijke speel- en ontmoetingsplaatsen, met betaalbare en toegankelijke opvang en leuke vrijetijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren", valt te lezen.

VGC-meerjarenplan

De ideeën worden nu meegenomen in het opstellen van het meerjarenplan van de VGC. Daarmee is het participatietraject afgerond. Een aantal ingezonden ideeën vielen buiten de bevoegdheden van de VGC, zoals huisvesting, ondernemen en mobiliteit. Die voorstellen zijn doorgestuurd naar de bevoegde, gewestelijke instanties.

Zowel Van den Brandt als haar collega-collegeleden Sven Gatz (Open VLD) en Pascal Smet (One.brussels/SP.A) tonen zich opgetogen over het project. "Het is knap dat we het project Stadspiratie ondanks de coronapandemie toch hebben kunnen laten doorgaan, zij het niet met fysieke sessies. Ik kijk er al naar uit om aan de slag te gaan met de resultaten", aldus Gatz.

"Brusselaars hebben nog maar eens aangetoond dat ze de wil en goesting hebben om na te denken over wat ons verbindt, onze hoofdstad. Onze taak is nu om die dromen te realiseren", vindt Smet.

Van den Brandt belooft naar de ideeën te luisteren. “Onze grootste troef zijn de Brusselaars", zegt ze. "De diversiteit en originaliteit van de ingediende voorstellen tonen aan hoe waardevol het is om burgers echt bij het beleid te betrekken. We gaan hiermee aan de slag.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?