‘Stadspiratie’ moet burgers stem geven in VGC-beleid

GR
© BRUZZ
19/02/2020
Ook in:
nl fr

De Brusselaars krijgen de komende maanden de kans om via allerlei platformen hun visie te delen over de weg die de VGC de komende jaren moet inslaan. Op 6 juni staat een ‘Brusseldag’ op het programma. Dan zullen alle ideeën worden verzameld en besproken door een panel van 150 Brusselaars. “Daar zullen de aspiraties worden omgezet in inspiratie voor het beleid van de komende jaren”, klinkt het veelbelovend.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) organiseert de gemeenschapsbevoegheden Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport in Brussel. Gaat uw kind naar een Nederlandstalige school? Bracht het zijn peutertijd door in een Nederlandstalige kinderopvang? Gaat het naar een sportclub? De kans is groot dat het N logo er voor de deur hangt en dat de Vlaamse gemeenschapscomissie mee instaat voor de organisatie ervan.

Maar welke keuzes moet die VGC in de toekomst maken? Om die vraag te beantwoorden wil de gemeenschapscommissie de Brusselaar meer inspraak geven.

Daarvoor lanceert de VGC 'Stadspiratie', een participatieproject waarmee burgers mee kunnen bepalen welke weg de VGC moet inslaan. Het is vooral de bedoeling dat de Brusselaars zelf met verrassende ideeën komen die dan de basis zullen vormen voor het toekomstige beleid.

Elke Van den Brandt (Groen) trekt als voorzittter van het VGC-college het project. “Brusselaars krijgen de komende drie maanden de kans om hun ideeën op allerlei manieren te delen", zegt zij. Op de grote ‘Brusseldag’, gepland op 6 juni, worden al die ideeën besproken door een panel van 150 Brusselaars. Met dat resultaat gaan wij dan verder aan de slag.


48.000 postkaarten

Een website wordt de motor van het project. Op deze site kan iedereen tot 15 mei zijn ideeën droppen. Daarnaast schakelt de VGC ook verenigingen in om de mensen op straat te bevragen. Al is de meest opvallende aanpak wel het versturen van 48.000 postkaarten naar Nederlandstalige Brusselaars. Die kunnen dan ingevuld met een fris idee worden teruggestuurd naar een verzamelpunt.

“We werken met verscheidene interactievormen om het zo laagdrempelig mogelijk te houden. Daarom maken we naast innovatieve methodes ook gebruik van vertrouwelijke manieren om in contact te komen met de inwoners van de stad, zoals het versturen van postkaarten”, zegt VGC-colleglid Pascal Smet (one.brussels-SP.A).

Het is dan ook de bedoeling dat alle Brusselaars hun stem laten horen. “Het gaat over de inwoners van Brussel, die de stad elke dag gebruiken en mee creëren, maar ook over het brede Brusselse middenveld, adviesorganen van de VGC, andere Brusselse overheden en de VGC-diensten zelf. We willen het ook zo inclusief mogelijk aanpakken, zodat de diversiteit die Brussel rijk is en zo sterk maakt ook aan bod komt,” aldus collegelid Sven Gatz.

Tijdens ‘een Brusseldag’ op 6 juni zullen de verschillende voorstellen worden besproken en geëvalueerd door een panel van 150 Brusselaars. “De aspiraties zullen daar worden omgezet in inspiratie voor het beleid van de komende jaren”, klinkt het veelbelovend.

De VGC verwerkt dat resultaat daarna bij de opstelling van de meerjarenplanning. Wanneer die oefening rond is, wordt er een terugkoppelingsmoment georganiseerd om de weerhouden ideeën voor te stellen aan de burgers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Samenleving, VGC, stadspiratie, burgerparticipatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni