VGC blijft achter schoolcontracten staan

© Perspective.brussels
| Een afbeelding uit een aanvraag voor een schoolcontract.

Sven Gatz (Open Vld), die binnen het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd is voor Onderwijs, vindt dat de Brusselse schoolcontracten het behouden waard zijn. Die contracten zijn een discussiepunt sinds Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hiertegen naar het Grondwettelijk Hof stapte vanwege een bevoegdheidsoverschrijding.

In de Raad van de VGC vond vrijdag een debat plaats over de contracten. Daarmee ondersteunt het Brussels Gewest scholen om hun deuren na de schooluren open te stellen voor bewoners en verenigingen uit de buurt. De VGC-raadsleden van PVDA, one.brussel-sp.a, Groen en Open Vld onderstreepten nogmaals het belang en de kracht van de schoolcontracten, maar stelden zich ook vragen over de toekomst ervan en de rol van de VGC, die bevoegd is voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel.

Gilles Verstraeten (N-VA) onderstreepte op zijn beurt dat de Raad van State al aantoonde dat het Brussels gewest met de ordonnantie zijn bevoegdheden duidelijk overtreedt. Collegelid Gatz benadrukte dat de Vlaamse regering het volste recht heeft om naar het Grondwettelijk Hof te stappen, maar dat hij deze aanpak betreurt en pleit voor overleg. "Schoolcontracten, op het raakvlak van gewest en gemeenschap, zijn nu eenmaal een goed idee en hun doelstellingen zijn het behouden waard", vindt Gatz.

Grensgebieden

"Het aanhangig maken van de Brusselse schoolcontracten bij het Grondwettelijk Hof, doet vermoeden dat de Vlaamse regering duidelijkheid wil in dit grensgebied tussen bevoegdheden. De discussie rond de bevoegdheid kan inderdaad de uitvoering van deze of toekomstige schoolcontracten verstoren en daarom wachten we het arrest van het Grondwettelijk Hof af, alvorens nieuwe initiatieven te nemen", zegt Gatz.

De VGC heeft een plek in het selectiecomité van de schoolcontracten en krijgt 20 procent van de middelen bestemd om te investeren in het Nederlandstalig onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?