| De omgeving van basisschool Klavertje Vier wordt veiliger gemaakt voor voetgangers en fietsers.

Schoolcontract Klavertje Vier op de rails ondanks politiek conflict

JP
© BRUZZ
28/01/2020

De omgeving van basisschool Klavertje Vier aan het kanaal wordt volgend jaar heraangelegd. Dat kadert binnen de zogenaamde ‘schoolcontracten’: een Brussels project dat schoolbuurten wil opwaarderen en de band tussen school en hun omgeving wil verbeteren. Maar Vlaanderen wil Brussel voor de rechter slepen omdat de schoolcontracten niet binnen de bevoegdheden van het gewest zouden vallen.

Voor de heraanleg van de omgeving van Klavertje Vier werd gekozen voor een project van Act, Wauw en Tractebel. Die zullen de openbare weg van gevel tot gevel heraanleggen met gerecycleerde kasseien.

Het voetpad wordt verbreed, de rijweg versmald, en oversteken kan in de toekomst op één van de drie zebrapaden. Er komt ook een herstelplaats voor fietsen en een deel van de weg wordt ingericht als fietsparcours waar kinderen uit de wijk kunnen leren fietsen, en er worden nieuwe bomen geplant.

"Elke dag is het hier een komen en gaan van 350 kinderen. Ze komen bijna allemaal uit de buurt, heel wat leerlingen wonen in de woontorens aan de overkant. Toch laten ouders hun kinderen hier niet met een gerust hart oversteken: te veel barrières, te veel verkeer, het is geen plek waar je graag wil zijn. Daar willen we met dit project verandering in brengen," zegt schepen voor Stedenbouw, Openbare ruimte en Nederlandstalig onderwijs Ans Persoons (change.brussels).

In de loop van dit jaar wordt de vergunning aangevraagd en de aannemer aangeduid. De werken zouden in 2021 van start moeten gaan en worden geraamd op 700.000 euro (waarvan 470.000 euro van het Brussels Gewest en 230.000 euro door de Stad Brussel). "We investeren in scholen die zich in kwetsbare wijken bevinden. Meestal hebben deze scholen een gebrekkig imago. Dat willen we net ombuigen door te investeren in de infrastructuur," zegt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Band met omgeving versterken

Het doel van de schoolcontracten is de band tussen scholen en hun omgeving versterken. Naast basisschool Klavertje Vier maken ook het Athénée royal Léonardo da Vinci (Anderlecht), het Centre Scolaire des Dames de Marie-Haecht-Philomène-Limite (Sint-Joost-ten-Node) en de Ecole Fondamentale Communale Arc-en-ciel (Sint-Joost-ten-Node) deel uit van het pilootproject.

Ieder schoolcontract bestaat uit een reeks inrichtingsprojecten die in en rond de school verwezenlijkt worden binnen een periode van zes jaar, zoals bijvoorbeeld de herinrichting van de speelplaats. Daarnaast wordt ook gedacht aan het openstellen van de sportzaal voor de wijk of het ter beschikking stellen van de toneelzaal.

Geruzie over bevoegdheden

De Vlaamse regering kwam recent overeen dat de Brusselse scholencontracten moeten worden stopgezet. "Onderwijs is een gemeenschapsbevoegdheid," zei de woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) eerder. "Hier waagt de Brusselse regering zich op ons terrein." De Vlaamse regering trok daarom ook naar het Grondwettelijk Hof, al is Brussels minister-president Vervoort er zeker van dat hij een rechtszaak zou winnen. De bestaande schoolcontracten die al werden toegewezen zouden ook gewoon kunnen verdergezet worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, stadsontwikkeling, schoolcontracten, Rudi Vervoort, Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni