Rudi Vervoort (PS), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
© PhotoNews | Rudi Vervoort (PS), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vervoort denkt rechtszaak over schoolcontracten te winnen

JP
© BRUZZ
16/01/2020

Minister-president Rudi Vervoort (PS) gelooft dat het Brussels Gewest een goede kans maakt, als het tot een rechtszaak met de Vlaamse regering komt over de schoolcontracten. "We zijn verbaasd en begrijpen het probleem niet. Het gaat niet over onderwijs maar over een instrument van stadsvernieuwing gericht op betere stedelijke integratie."

Dinsdag raakte bekend dat de VLaamse regering naar het Grondwettelijk Hof stapt om de Brusselse schoolcontracten te annuleren. Dat is een project waarbij scholen na de uren de deuren openzetten voor bewoners en kinderen uit kwetsbare buurten. Maar met het project overschrijdt het gewest haar bevoegdheid, vindt de Vlaamse regering. In het Vlaams parlement hadden oppositiepartijen Groen en SP.A veel kritiek op die démarche van de Vlaamse gemeenschap.

De Raad van State had in haar advies van februari vorig jaar grofweg drie adviezen geformuleerd voor het Brussels gewest. Die heeft het de Brusselse regering verwerkt in een vernieuwde ordonnantie, legt Vervoorts woordvoerder uit. Die is vervolgens in april goedgekeurd in het Brussels parlement. Aangezien Vervoort denkt dat nu wel voldaan is aan de eisen van de Raad van State, hoopt hij in een eventuele rechtszaak een goede kans te maken om te winnen. De Vlaamse regering stapte immers naar het Grondwettelijk Hof om de schoolcontracten teniet te doen.

'We zijn verbaasd'

Eén van de punten van kritiek was bijvoorbeeld dat het Brussels Gewest in haar eentje zou beslissen over de invulling van gesubsidieerde collectieve voorzieningen. Het Brussels Gewest heeft daarop de werking van een stuurgroep en toezichtcomité aan de ordonnantie toegevoegd, waar ook de VGC en de Vlaamse gemeenschap deel van uitmaken.

Voorlopig worden de schoolcontracten daarom ook niet stopgezet. "We zijn verbaasd en begrijpen het probleem niet," klinkt het op het kabinet-Vervoort. "Het gaat niet over onderwijs maar over een instrument van stadsvernieuwing gericht op betere stedelijke integratie, zodat inwoners van buurten met weinig of geen groene ruimten of publieke ruimten de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan diverse activiteiten buiten de schooluren. Dit is zeer duidelijk een bevoegdheid van het Brussels Gewest. Dat bevestigt ook de Raad van State."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Rudi Vervoort, schoolcontracten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni