Taalmonopolie Selor blijft overeind ondanks grondwettelijk verbod

© PhotoNews
| Fadila Laanan (PS), hier naast haar partijgenoot Philippe Close (PS), stelt in een brief aan Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) de federale regering in gebreke. Het monopolie van Selor op vlak van taalattesten moet weg in Brussel.

Staatssecretaris voor Openbaar Ambt Fadila Laanan (PS) stelt de Federale Regering in gebreke omdat het geen einde maakt aan het taalmonopolie van het aanwervingsbedrijf Selor in Brussel. Dat monopolie moest al in oktober 2017 weg, oordeelde het grondwettelijk hof, maar houdt vooralsnog stand.

Selor, het aanwervings- en selectiebureau van de overheid, is op dit moment de enige instantie die taalexamens mag organiseren waarmee personeelsleden van Brusselse gemeentes of het Gewest hun tweetaligheid of taalkennis moeten bewijzen. Maar dat is in strijd met de grondwet, oordeelde het Grondwettelijk Hof al in oktober 2017.

Franstaligen waren naar het Hof gestapt om, in navolging van de Duitstaligen in de Oostkantons, het monopolie te doen sneuvelen. Het monopolie is volgens hen, en het Grondwettelijk Hof, in strijd met het vrije verkeer van werknemers in Europa.

Fadila Laanan (PS), Brussels staatssecretaris voor Openbaar Ambt, stelt nu de Federale regering in gebreke in een brief aan bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) "Ik stel jammerlijk vast dat de federale wetgever hier nog altijd geen werk van heeft gemaakt," schrijft ze. Daarover bericht de Franstalige zakenkrant L'Echo. De socialiste is van mening dat de apathie van het federale niveau in dit dossier schadelijk is voor de regionale instelling en voor de gemeenten.

Het Brussels Gewest heeft het soms moeilijk om gekwalificeerd personeel aan te trekken vanwege de tweetaligheidsvereisten, gekoppeld aan zijn tweetalige statuut.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?