Teleurstelling over uitblijven Brusseldecreet: ‘Intriest'

© Photonews/CD&V
| VGC-raadsleden Hannelore Goeman (SP.A) en Paul Delva (CD&V).

Het uitblijven een vernieuwd Brusseldecreet en bijkomende fondsen voor de VGC, zorgt voor teleurstelling in Nederlandstalig Brussel. SP.A verwijt de N-VA “met een belerend vingertje de VGC te willen controleren”, en ook CD&V vindt het “intriest” dat het werk van de VGC in vraag gesteld wordt.

Omdat Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) geen akkoord vond met N-VA, wordt het Brusseldecreet ondanks veel aankondigingen toch niet vernieuwd. Daardoor loopt de VGC jaarlijks een bonus van bijna 1 miljoen euro mis.

Gatz verwijt N-VA dat ze de VGC te veel wil controleren door voorwaarden vanuit de Vlaamse regering op te leggen. “Dat is een typisch voorbeeld van hoe N-VA naar Brussel kijkt”, treedt VGC-raadslid Hannelore Goeman (SP.A) minister Gatz bij. “Met een belerend vingertje: de VGC moet luisteren of krijgt geen middelen. Terwijl Brussel vandaag méér geld geeft aan de VGC dan Vlaanderen, en dat zonder voorwaarden."

Goeman hamert er op dat de VGC zich niet mag opsluiten in “het eigen Vlaamse gelijk” en moet openstaan voor alle Brusselaars die het Nederlands een warm hart toedragen. Ze verwijt Gatz wel dat hij geen akkoord heeft weten afdwingen met de Vlaamse regeringspartners.

CD&V steunt Gatz

Die andere Vlaamse regeringspartner, CD&V, reageerde ook al snel op het nieuws. “Intriest”, noemt VGC-raadslid Paul Delva het feit dat het Brusseldecreet niet wordt vernieuwd. “De VGC levert al jaren puik werk en heeft al lang bewezen dat ze de haar toegewezen middelen op een juiste manier inzet. Het struikelen van dit decreet is een gemiste kans”, klinkt het. Delva zegt dat zijn partij CD&V op de lijn zit van Gatz als het ging over het Brusseldecreet.

Ook Groen-lijsttrekker Stijn Bex reageerde eerder al. Hij betreurt dat de VGC middelen misloopt, “geld dat zou kunnen ingezet worden om het aanbod in de scholen of crèches te versterken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?