Topman socialistische vakbond: 'Vorm zoveel mogelijk progressieve meerderheden'

© Twitter Robert Vertenueil

Robert Vertenueil, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, roept de PS, Ecolo en de PVDA-PTB op om de onderhandelingen te hernemen en zoveel mogelijk progressieve meerderheden te vormen. “Links heeft een historische verantwoordelijkheid.”

Nog voor de verkiezingen hadden plaatsgevonden, had de voorzitter opgeroepen om zoveel mogelijk meerderheden bestaande uit PS, Ecolo en PVDA-PTB te vormen.

Maar nu de onderhandelingen in onder meer Sint-Jans-Molenbeek, Charleroi, Luik, Herstal en La Louvière strop lijken te zitten, richt Vertenueil zich tijdens een interview met Le Soir tot de linkse partijen.

“Bij Ecolo valt het mij op dat ze hier en daar progressieve meerderheden trachtten te vormen, maar ook dat ze niet altijd scheep zijn gegaan met de PS, zelfs niet waar het kon. Als een progressieve meerderheid mogelijk is, vind ik het niet normaal dat er voor een andere optie gekozen wordt,” aldus de topman van de socialistische vakbond.

PS moet luisteren

Wat de PVDA-PTB betreft, vindt de voorzitter dat de partij haar verantwoordelijkheid moet opnemen. “Ze hebben de verkiezingen gewonnen. Dat geeft hen het recht eisen te stellen, maar ook de plicht om mee te stappen in bepaalde meerderheden.”

Tot slot heeft Vertenueil ook voor de PS een boodschap. “De PS heeft de verkiezingen verloren, maar blijft de grootste partij van Wallonië en Brussel. Toch is het van belang dat ze inziet dat een aantal mensen wel degelijk teleurgesteld is in de partij en daarom voor de PVDA-PTB of voor Ecolo stemde.”

De voorzitter van de vakbond raadt de PS daarom aan om er lessen uit te trekken. “Aanvaard dat je linkse bondgenoten ook eisen kunnen hebben. Het is aan jullie om ernaar te luisteren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?