| Peter Mertens, voorzitter van PVDA*PTB.

Mertens (PVDA): ‘Licht stond op groen voor coalitie in Molenbeek’

Mathias Declercq
© BRUZZ
25/10/2018

Wat al even in de lucht hing, is nu ook bevestigd: na Ecolo trekt ook PVDA zich terug uit de coalitiegesprekken in Sint-Jans-Molenbeek. “Spijtig”, vindt partijvoorzitter Peter Mertens, die wel degelijk hoopte dat de PVDA kon mee besturen. “Maar met enkel de PS was de hoop op politieke vernieuwing vervlogen. Dan gaan wij onze lokale afdeling geen arm omwringen.”

Mertens benadrukt dus dat de partijtop het licht op groen had gezegd voor een deelname aan de meerderheid in Sint-Jans-Molenbeek en dat het de lokale afdeling is die zelfstandig heeft beslist. “Ik weet dat sommigen graag verkondigen dat de PVDA niet wil mee besturen, maar we hebben in heel wat gemeenten ons akkoord gegeven om mee te besturen”, zegt Mertens.

Dat zijn partij niet in een meerderheid stapt, heeft vooral te maken met het feit dat Ecolo zich eerder terugtrok. “De hoop op politieke vernieuwing was dan vervlogen. Met drie grote partners is altijd interessanter dan dat wij een PS-beleid moeten uitvoeren.”

PVDA bestuurt nergens mee in Brussel

De beslissing van de Molenbeekse afdeling heeft wel als gevolg dat de PVDA dus, ondanks sterke verkiezingsuitslagen, nergens in Brussel zal mee besturen. Is dat geen gemiste kans? “Ik had het ook graag zien lukken, hoor. We hebben in Borgerhout (een Antwerps district, red.) zes jaar goed bestuurd, dus het kan. Maar als een afdeling zich het vijfde wiel aan de wagen dreigt te voelen, dan gaan wij hen niet de arm omwringen. Maar nogmaals: het licht stond op groen”, aldus Mertens.

"Ik heb de indruk dat de beslissing van Ecolo om de stekker er uit te trekken van de partijtop kwam"

Peter Mertens (PVDA)

Pervers effect

De exit van de PVDA heeft nog een ander neveneffect, want een linkse meerderheid is nu verder af dan ooit. De PS van Catherine Moureaux zal zich tot de MR van voormalig burgemeester Françoise Schepmans moeten wenden om een meerderheid te vormen. En dat ondanks het feit dat de kiezer toch een duidelijk mandaat had gegeven voor een progressief bestuur.

“Dat is inderdaad een pervers effect. Maar de veranderde krachtsverhoudingen hebben een grote rol gespeeld: het blijft jammer dat Ecolo de stekker er heeft uitgetrokken. Ik heb ook de indruk dat die beslissing niet van de lokale afdeling kwam, maar van het nationaal bestuur van Ecolo.”

Mertens houdt wel de deur nog steeds op een kier. “Als Ecolo terug zou komen op hun beslissing, kan de PVDA wat mij betreft ook opnieuw aan tafel. Je weet nooit hoe de kaarten volgende week liggen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Kiest 2018: Sint-Jans-Molenbeek , Peter Mertens , PTB*PVDA , Françoise Schepmans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni