Félix Tshisekedi

Tshisekedi terug in Kinshasa na kort privébezoek aan Brussel

© Belga
10/07/2020

De Congolese president Félix Tshisekedi is sinds donderdagvoormiddag terug in Kinshasa, na een kort privébezoek aan ons land. Tijdens dat bezoek had hij ontmoetingen met premier Sophie Wilmès en koning Filip. De timing van het bezoek was verrassend, omdat in Congo de spanningen toenemen over de nieuw aangestelde voorzitter van de kiescommissie. Donderdag kwam het in de marge van protesten daarbij tot geweld, waarbij in Lubumbashi zeker één dode viel.

Eerder klonk het dat hij een tiental dagen zou blijven voor onder meer een medische check-up, maar ook om Belgische en Europese politici te zien. Hij was zondag met een privévliegtuig aangekomen in Brussel. Waarover de gesprekken met de premier en de koning gingen, werd niet bekendgemaakt.

Woensdag werd Tshisekedi door koning Filip ontvangen voor een "privéontmoeting", bevestigt het Paleis. Vorige week, naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, sprak de vorst in een brief aan Tshisekedi en het Congolese volk zijn diepste spijt uit over de Belgische wandaden in Congo. In een televisietoespraak riep de Congolese president België en zijn eigen land vervolgens op de geschiedenis van de kolonisatie te herschrijven.

De brief van koning Filip en de bilaterale relaties tussen België en Congo kwamen volgens de nieuwssite cheikfitanews.net ook aan bod tijdens het onderhoud van Tshisekedi met premier Wilmès, dinsdag.

Tshisekedi's partij had haar aanhangers opgeroepen donderdag te betogen tegen de aanstelling van Ronsard Malonda als nieuwe voorzitter van kiescommissie Céni. Tshisekedi's minister van Binnenlandse Zaken, nochtans een partijgenoot, had die betogingen verboden. In Lubumbashi is in de marge van die betogingen een dode gevallen. Volgens de secretaris-generaal van Tshisekedi's UDPS vielen er in hoofdstad Kinshasa drie doden, maar die informatie wordt niet bevestigd door andere bronnen.

Malonda maakte al deel uit van de vorige kiescommissie, en zal nu dus de volgende stembusgang, van 2023, moeten voorbereiden. Bij middenveld en oppositie, en dus ook bij de partij van de president, is echter weinig vertrouwen in een eerlijke voorbereiding. Het was immers de kiescommissie die Tshisekedi uitriep tot winnaar, hoewel uit gelekte resultaten bleek dat Martin Fayulu de verkiezingen van eind 2017 met voorsprong gewonnen had. Tshisekedi's voorganger Joseph Kabila gooide het daarom op een akkoordje met de huidige president. De aanhangers van de vorige president hebben een ruime meerderheid in de Assemblée nationale, waardoor de president aan handen en voeten gebonden is voor de hervormingen die hij wilde doorvoeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Félix Tshisekedi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni