President Tshisekedi op bezoek in lagere school Neder-over-Heembeek

Heleen Debeuckelaere, Lilith Geeraerts
© BRUZZ
18/09/2019

De banden tussen Congolees president Felix Tshisekedi en Brussel zijn sterk. Woensdagochtend kwam de president op bezoek bij een lagere school in Neder-over-Heembeek. Familie van de president heeft banden met de school en dat leidde het voorbije schooljaar tot een heleboel tekeningen voor de president: “We willen de kinderen leren om te geloven dat ze alles kunnen bereiken.”

De rode loper moet nog worden uitgerold wanneer we in basisschool Leo XIII binnenkomen. Directrice Sieglinde Baeyens is druk bezig met het strijken van de Congolese vlag. Alles moet er tip top uitzien voor het staatsbezoek. “Het is allemaal begonnen door een kunstproject vorig jaar,” zegt de directrice tussen de voorbereidingen door.

Naar aanleiding van de heropening van het Afrikamuseum kregen de scholieren les over het koloniale verleden van België, en werkten ze een tijdje rond het Afrikaanse continent. De studenten blijken goed op de hoogte na een korte rondvraag: “Congo is het land waar we rubber haalden, en ook slavernij enzo.' “Ik ben er al eens geweest!" roept een andere leerling. De klas kijkt verbaasd. "Alé, in Marokko, maar dat is toch vlakbij?” Hilariteit alom.

Vliegende auto's

“De leerlingen werden geïnspireerd door een boot die de Belgische koningen moest vervoeren op de Congo-rivier,” verduidelijkt Baeyens. “We vroegen hen om in de stijl van Leonardo Da Vinci of Panamarenko een voertuig te bedenken dat de president van Congo tot aan ons deur kan brengen, zonder de grond te raken.” Het meest voorkomende voorstel? Vliegende auto's.

Eén van de studenten in de klas was dichte familie van Tshisekedi. De tekeningen konden met hem meereizen tot in de handen van de president. “We vroegen hem of hij ook eens op bezoek kon komen wanneer hij in België is", zegt de directrice. Ze lijkt zelf nog steeds onder de indruk van het gebeuren. "Die droom wordt nu realiteit."

Baeyens is zich bewust van de politiek die rond het bezoek hangt. “Maar daar zijn we op deze leeftijd niet mee bezig. We willen de leerlingen leren dat ze het onmogelijke mogen dromen, en dat die droom realiteit kan worden”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Neder-Over-Heembeek , Samenleving , Félix Tshisekedi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni