Honderdtal manifestanten tegen Congolese leider Tshisekedi: 'Niet onze president'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 17 september 2019
Updated: 17-09-2019 - 19:20

Zeker honderd protestvoerders hebben dinsdagmiddag hun ongenoegen geuit tegen de Congolese president Felix-Antoine Tshisekedi Tshilombo. Hij is momenteel op bezoek in België. De betogers verzamelden aan de Kunstberg. De manifestatie verloopt zonder incidenten.

De betogers wilden nabij het Egmontpaleis verzamelen, waar de Congolese president dinsdag ontvangen werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook enkele tientallen politieagenten waren aanwezig, maar hoefden niet in te grijpen om de betogers op afstand te houden.

Toen Tshisekedi het Egmontpaleis verliet, werd hij uitgejouwd als een bezetter, een marionet, een nationale schande en 'een Afrikaanse Hitler'. Hij zou volgens de betogers te nauwe banden onderhouden met de Rwandese president Paul Kagame. Ook Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) deelde in de klappen: hij werd beschuldigd van 'collaboratie' omdat hij de verkiezing van Tshisekedi als wettelijk heeft erkend.

De manifestatie is georganiseerd door de Congolese diaspora, die zich verzameld heeft in collectieven als Peuple Mokonzi, Apareco en Tokufa Po Na Congo. Naar schatting 100 tot 150 betogers verzamelden op de Kunstberg. Ze scandeerden dat het Congolese staatshoofd illegitiem verkozen is. Hij won eind vorig jaar de Congolese verkiezingen als oppositiekandidaat, maar waarnemers van de Congolese kerk betwijfelden of die uitkomst correct was.

Systeem van Kabila gaat door

Voor activiste Nicole, die liever niet met haar achternaam in de media wil, staat het als een paal boven water: "We hebben nog nooit een president gehad die we zelf hebben gekozen." Ze is er dan ook om haar onvrede te uiten over de president Felix Tshisekedi. "Het systeem van Kabila - een systeem van corruptie en moord - gaat door. Het is niet normaal dat Congo arm is. De diefstal van grondstoffen moet stoppen."

Dezelfde geluiden klinken bij Essome Ekandji van actiegroep Peuple Mokonzi. "We willen de waarheid over de verkiezingen naar buiten brengen. Dit is de derde keer dat de verkiezingen zijn gekaapt. In 2006 door Kabila, in 2011 opnieuw door Kabila en in 2018 door Felix Tshisekedi. Onder zijn bestuur heeft Kabila nog steeds de macht over de mijnen, Defensie, Justitie en Financiën." Ook voor hem staat vast dat Martin Fayulu de echte winnaar is van de verkiezingen. "Wij willen verandering in Congo, want het gaat zo niet langer. Er heerst hongersnood in Congo terwijl het zo'n rijk land is."

De aanwezigen scanderen "Pas de president!" en "voleur!". Een vrouw die een bord vasthoudt met een afbeelding van Martin Fayulu wijst: "Dit is onze president." Ook activist Pierrette Mbuku Ilela vraagt om "echte verkiezingen."

Activist Patrick Tshibangu verwijt de Belgische overheid dat ze zich niet over de verkiezingsuitslag hebben uitgesproken. "Ze wisten dat het niet Felix Tshisekedi was die heeft gewonnen," zegt hij. "Maar de Belgen hebben vier maanden gewacht voordat ze er iets over zeiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?