© Photonews | Voor vervroegde verkiezingen bestaat voorlopig weinig animo bij de voorzitters van CD&V, Open Vld, sp.a en Groen, zo bleek dinsdagavond en ook woensdagmorgen in De Ochtend op Radio 1.

Val Regering Michel: weinig animo voor vervroegde verkiezingen

TD
© Belga
19/12/2018

Terwijl koning Filip woensdag zijn politieke consultaties start, zijn de meeste partijvoorzitters geen voorstander van vervroegde verkiezingen. Die zouden niets oplossen, omdat er sowieso eind mei opnieuw een stembusslag geprogrammeerd staat.

Nadat premier Charles Michel dinsdag zijn ontslag aanbood, start koning Filip woensdag gesprekken met de verschillende partijvoorzitters. Tegen donderdag, wanneer de plenaire Kamer bijeenkomt, zou het staatshoofd de politieke situatie willen uitgeklaard zien. De hamvraag is of we naar vervroegde verkiezingen gaan, of dat de federale verkiezingen gewoon eind mei geprogrammeerd blijven en er intussen een regering in lopende zaken blijft zitten.

Weinig animo

Voor vervroegde verkiezingen bestaat voorlopig weinig animo bij de voorzitters van CD&V, Open VLD, SP.A en Groen, zo bleek dinsdagavond en ook woensdagmorgen in het programma De Ochtend op Radio 1.

De redenering is dat er eind mei sowieso ook Vlaamse en Europese verkiezingen op de agenda staan, die niet kunnen worden vervroegd, en dat niemand gelooft dat er tussen vervroegde verkiezingen en eind mei een nieuwe federale ploeg in het zadel kan zitten. Verkiezingen moeten iets oplossen en hier gaan ze gewoon meer chaos veroorzaken, gelooft Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Drie op acht

John Crombez (SP.A) gelooft dat het parlement met de regering in lopende zaken aan de slag kan gaan, terwijl ook Meyrem Almaci (Groen) gelooft dat in lopende zaken dingen mogelijk zijn. "Wij hebben geen schrik van verkiezingen, maar drie verkiezingen op acht maanden" is van het goede te veel, vindt Almaci.

Ook Wouter Beke (CD&V) verkiest een regering in lopende zaken, die kan samenwerken met het parlement. "Er zijn partijen als N-VA die de mensen twee keer naar de stembus willen laten trekken. De vraag is: kan er tussen nu en mei nog iets gebeuren? Wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid op te nemen."

Rutten tweet

Rutten weerlegt het beeld dat het door haar tweet is dat de laatste overlevingskans voor de ploeg-Michel de grond werd ingeboord, zoals ter linkerzijde wordt aangehaald.

"Het is nooit de bedoeling geweest, en ik ben daar formeel in, dat er een regering op links tot stand zou komen," zegt Rutten. Volgens haar waren de linkse partijen nooit van plan om samen te werken. "PS en SP.A waren al van dinsdagmorgen duidelijk dat ze een motie van wantrouwen zouden indienen."

PS en Ecolo

Ook bij de Franstalige oppositiepartijen Ecolo en PS is er weinig animo voor vervroegde verkiezingen. Volgens Ecolo-co-voorzitter Jean-Marc Nollet was de federale regering Michel I de facto al een regering in lopende zaken en zal er dus weinig veranderen.

Laurette Onkelinx (PS) zegt op de zender Bel RTL dat de belangrijkste beslissingsmacht nu bij het parlement ligt en niet langer bij de regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Charles Michel, regering, federale verkiezingen, regeringscrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie