Cieltje Van Achter (N-VA)
© Bart Dewaele | "In de politiek gaat dat nu eenmaal zo", klinkt het nuchter.

Van Achter over gemiste ministerpost: 'You win some, you lose some'

BVR
© BRUZZ
02/10/2019

De N-VA koos ervoor om de minister voor Brussel af te staan aan de CD&V. Wil dit zeggen dat de N-VA Brussel niet belangrijk vindt? “Totaal niet”, zegt Van Achter. “Maar de puzzel is nu eenmaal anders gevallen.” En in die puzzel is de Brusselminister niet de aantrekkelijkste ministerpost.

Dat de N-VA vijf ministerposten ging krijgen en Open VLD en CD&V elk maar twee, lag moeilijk bij de andere partijen. “Zeker omdat er voor Liesbeth Homans (N-VA) als ex-minister-president een elegante exit gezocht moest worden”, zegt politicoloog Carl Devos aan BRUZZ. Zij werd parlementsvoorzitter, waardoor de N-VA een ministerpost moest afgeven.

De N-VA koos ervoor om een ministerpost af te staan aan de CD&V, op voorwaarde dat het de Brusselminister zou zijn. “Logisch”, zegt Devos. “Een Vlaamse Brusselaar is niet de meest rendabele politicus, die kan alleen maar in Brussel zelf electoraal ingezet worden. De andere partijen zijn dan ook niet geneigd om daar naar te vragen.”

Het speelt ook mee dat de Brusselminister alleen maar over gemeenschapsmaterie mag meebeslissen. “Daardoor blijven – naast Brussel - enkel de lastige departementen over zoals Jeugd, Media en Cultuur”, zegt Devos. “Die sectoren worden bevolkt door vrijgevochten geesten die vaak kritiek hebben op de minister. Geen dankbare klus dus.”

Toch was Van Achter graag Vlaams minister van Brussel geworden. “Het was natuurlijk leuk geweest”, zegt een verrassend opgewekte Van Achter aan BRUZZ; “Maar in de politiek gaat dat nu eenmaal zo: you win some, you lose some.”

Maar toch: de partij die er zo op hamert dat Vlaanderen Brussel niet mag loslaten, laat nu de Brusselminister los. Wil dit dan zeggen dat de N-VA niet om Brussel geeft? “Totaal niet”, zegt Van Achter. “Maar het is de inhoud die telt, en die staat in het regeerakkoord, waar ik trouwens aan meegeschreven heb. Ik wens Benjamin Dalle (C&V) dan ook alle succes toe.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Brusselminister, Benjamin Dalle, N-VA, vlaamse regeringsvorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie