Van Reybrouck over Brexit: ‘We delven ons eigen graf’

© BRUZZ
24/06/2016

De Brexit laat ook Brusselse opiniemakers niet onberoerd. David Van Reybrouck, die met het G1000-initiatief politiek dichter bij de burger wilde brengen, zegt in een brief via Facebook, gericht aan Dorian van der Brempt, oud-directeur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.: "Ik sluit grootschalig politiek geweld in Europa niet langer uit". Beide heren zeggen kwaad en triest te zijn. Dit is de correspondentie tussen beide.

David Van Reybrouck, aan Dorian van der Brempt

Vriend Dorian, dank voor je openbare brief. ik volg het al de hele dag terwijl ik een lange treinreis maak door de rijstvelden van Oost-Java en het enige dat het voor mij samenvat is: Weimar. Een 'democratie' van laag allooi en complex gekonkel dat het graf delft van de echte democratie.

Ik ben al maanden zeer, zeer pessimistisch over de toekomst van Westerse democratieën en vandaag is een waterscheiding. We maken onze democratie kapot doordat we weigeren die te vernieuwen.

Referenda! Kent gij nog iets primitievers? Euh ja. Verkiezingen. Een bolletje kleuren naast een naam of een lettergreep. Is dat echt de beste manier om aan collectieve, rationele, afgewogen besluitvorming te doen?

Ik ben razend, niet alleen op die massa leave-stemmers, maar nog veel meer op Cameron die per se dat referendum, als verkiezingsbelofte om de stemmen van Farage af te snoepen. En dan maar denken dat hij daarmee dat varkentje wel gewassen had, de idioot. Hij gaat de geschiedenis als de man die de dood van de UK op zijn geweten heeft, naast de dood van de EU in zijn huidige vorm.

Dat het ook nog eens gigantische gevolgen zal hebben op de Belgische economie en onze welvaart, laat ik nog onvermeld. Maar onze economie gaat krimpen door electorale spelletjes aan de overkant van het Kanaal.

En nu? Zullen Nederland en Griekenland en Frankrijk gelijkaardige referenda organiseren? Gaan we nog dit soort wansmakelijke grappen meemaken in naam van de 'democratie'?

Je weet dat ik in Cambridge heb gestuurd en gewoond, dat ik mijn doctoraat in het Engels heb geschreven en jarenlang een archeologisch vaktijdschrift heb uitgegeven dat bij Cambridge University Press zat. Het is te vroeg om te rouwen over deze breuk.

Vandaag ben ik gewoon kwaad. We beleven historische tijden en we delven ons eigen graf. Ik sluit grootschalig politiek geweld in Europa niet langer uit. En deze trein rijdt door de frisgroene, bloeddoorzopen maar vergeetachtige rijstvelden. In de verte: het silhouet van een vulkaan.

Liefs, David

***

Dorian van der Brempt, aan David Van Reybrouck

Dorian Vandenbrempt
Beste David Van Reybrouck, je bent in Indonesië als de leave-vote van de Britten een feit werd. De euroscepsis gaat vandaag op een 'democratische' manier over in nationalistisch egoïsme. De Schotten en de Noord-Ieren willen in de EU blijven. De verwarring is groot.

Farage, de politicus die systematisch vereenvoudigt en schoffeert, heeft gewonnen. Samen met Wilders, Orban en andere ego-nationalisten zal hij de Europese gedachte verder slopen. Samen met Trump zal hij de groep politieke komieken aanvoeren.

Opvallend en teleurstellend is ook dat de VRT op de vooravond van het Brits referendum Fernand Huts en Thierry Baudet uitnodigt om over Europa te spreken. Was er dan niemand op de redactie om suggestie te maken Joris Luijendijk, Peter Piot en Paul De Grauwe uit te nodigen? Die kennen Britain.

Jij hebt benadrukt dat democratie meer moet zijn dan verkiezingen en zeker meer dan referenda. Hoe brengen we common sense terug? Hoe brengen we sense en sensitivity terug in een verdeeld en bang Europa?

Vijftig jaar geleden leerde ik Engeland kennen. De eerste goed voorbereide schoolreis naar Londen, het bezoek aan het British Museum, Carnaby Street en Londense muziekclubs was een openbaring. Mijn eerste reis met 18-jarige Anne was naar Londen. Ik heb altijd gehouden van dit schitterend andere land en treur vandaag dat hun anders zijn moet leiden tot een idioot vertrek uit de EU.

Grote groet uit Europa.

Na de amputatie zullen we last hebben van fantoompijnen.

Van harte, Dorian

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Brexit

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni