Vanlouwe: 'Ganshoren fnuikt debat in gemeenteraad'

© PhotoNews
| Pierre Kompany (CDH), burgemeester van Ganshoren.

Onder meer in de gemeenteraad van Ganshoren worden mondelingen vragen tijdens de coronacrisis systematisch omgezet in schriftelijke. "Maar op die manier is er geen publiek debat mogelijk over het coronabeleid van de gemeente," vindt gemeenteraadslid Karl Vanlouwe (N-VA).

Gemeenteraadsleden hebben normaal het recht om mondelinge vragen te stellen tijdens de gemeenteraad. Zo’n vraag leidt wel vaker tot een kort debat over de kwestie tijdens de zitting. De vraagsteller mag immers ook nog repliceren op het antwoord.

De Brusselse regering besloot tijdens de coronacrisis echter via een bijzonder machtenbesluit dat gemeenten het ook over een andere boeg mogen gooien. Het recht op mondelinge vragen werd omgezet in het recht op schriftelijke vragen.

Ganshorens gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) vindt dat rechten van de gemeenteraadsleden op die manier met de voeten worden getreden.

Karl Vanlouwe, lijsttrekker bij de effectieven op de lijst van N-VA voor het Vlaams Parlement

“Het schepencollege domineert op deze manier de hele agenda van de gemeenteraad en er ontstaat geen enkel debat. Ook niet over essentiële vragen zoals het beleid van de gemeente om deze crisis aan te pakken. En als ik dan 30 dagen na mijn vraag een antwoord krijg, kan ik niet eens repliceren.”

Vanlouwe is zowel boos over de aanpak van het gemeentebestuur als over het gewestelijke regeringsbesluit dat de omzetting naar schriftelijke vragen mogelijk maakt.

Niet elke gemeente schakelde trouwens over naar een systeem met schriftelijjke vragen. In de gemeenteraad van de Stad Brussel konden mondelinge vragen bijvoorbeeld wél, ook tijdens de online-gemeenteraden, blijkt uit navraag.

Pragmatisch

Ganshorens burgemeester Pierre Kompany zucht als we hem contacteren. “Meneer Vanlouwe stelt dan ook onophoudelijk vragen. Maar dit is niet tegen hem gericht.”

Zijn kabinetschef Valérie Libert legt uit dat het vooral om een pragmatische keuze gaat, die moet verhinderen dat de online gemeenteraden te lang uitlopen. “Gemeenteraadsleden kunnen hun vraag trouwens ook uitstellen en later stellen, als mondelinge vragen weer kunnen.” Wanneer dat in Ganshoren het geval zal zijn, is vooralsnog onduidelijk. “In juni alvast niet,” weet de kabinetschef.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?