Gemeentehuis Evere.

De OCMW-raadsleden in Evere zijn maandagavond niet verkozen kunnen worden, omdat er iets scheelde met de kandidaturen van de lijst Ecolo-Groen. De handtekeningen die daarmee gepaard gingen, leken allemaal van dezelfde hand. Gemeentesecretaris Dirk Borremans en waarnemend burgemeester Christian Beoziere (PS) stappen naar het parket om de mogelijke vervalsing te laten onderzoeken.

Maandagavond stond de eerste Everse gemeenteraad sinds de installatie van 1 december op het programma. Tot de dagorde behoorde de verkiezing van de politie- en OCMW-raadsleden. Maar de aanstelling van de OCMW-raad werd uitgesteld tot de volgende gemeenteraad.

Om de kandidatuur in te dienen, moet elke lijst de namen en hun handtekeningen aan de gemeentesecretaris overmaken. Ecolo-Groen deed dat, maar elke handtekening leek van dezelfde hand te zijn. Daarop verklaarde de gemeenteraad die kandidaturen onontvankelijk.

Paraaf

"Er werd ons eerste gezegd dat we een paraaf mochten zetten, maar achteraf moest het dan toch de handtekening van op onze identiteitskaart zijn", verklaarde fractieleider Hicham Talhi (Ecolo-Groen) vorige week donderdag nog aan BRUZZ.

De aantijging dat de handtekeningen op elkaar lijken, doet Talhi af aan onzin. "Er heeft niemand voor iemand anders getekend", zegt hij.

Talhi benadrukte nog dat Ecolo-Groen niks te winnen heeft door te sjoemelen met de handtekeningen. "De Ecolo-Groen kandidaten zijn gedragen door de groep", zegt hij. "We gaan een nieuwe lijst maken en die voor de gemeenteraad van maandag indienen. Zo kunnen de OCMW-kandidaten alsnog gekozen worden", aldus Talhi.

Parket

Maar zover is het dus niet gekomen. "Wegens de onregelmatigheden van deze kandidaturen en aangezien er geen democratische vertegenwoordiging is, heeft de meerderheid voorgesteld om de verkiezing van de nieuwe leden uit te stellen naar een volgende zitting van de Gemeenteraad", klinkt het in een persbericht.

Gemeentesecretaris Dirk Borremans en waarnemend burgemeester Christian Beoziere (PS), die Rudi Vervoort vervangt, zullen de niet-conforme aktes voorleggen aan het Brussels parket.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Politiek , Kiest 2018: Evere , OCMW-raad

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni