Analyse

Evere: Vervoort boert voort

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
15/10/2018

Everenaars Guy Vanhengel (Open VLD) en Rudi Vervoort (PS.)

Op het eerste zicht blijft alles bij het oude in Evere. De lijst van burgemeester Rudi Vervoort (PS) en Défi behouden het aantal zetels, en gaan opnieuw besturen. Maar onder de waterlijn beweegt er wel degelijk het een en ander.

Daarvoor moeten we naar het aantal voorkeursstemmen kijken. Zo zien we dat Guy Vanhengel (Open VLD) in één klap 301 voorkeursstemmen verliest, hij haalt er nu nog maar 504. Stemmen die hij misschien wel aan de N-VA is kwijtgeraakt, dat voor het eerst opkwam en nu één zetel haalt. “Ze mogen mij drie kussen komen geven”, zegt Vanhengel daarover, wijzend op zijn handtekening die de lijst van de N-VA mogelijk maakte.

Maar het is vooral de populariteit van Ridouane Chahid (PS) die verbazing wekt. Met 1.783 voorkeursstemmen haalt hij het tweede beste resultaat van de gemeente, na Rudi Vervoort (PS) en nog voor eeuwige sterkhouder Alain Vander Elst (MR). Vervoort gaf eerder aan dat Christiane Béozière (PS) zijn plek als burgemeester mag innemen zolang hij verder doet als minister-president.

Maar Béozière haalt maar 325 voorkeursstemmen, een heel pover resultaat. Verwacht wordt dat Vervoort woord houdt, maar hij zal Chahid toch ook tevreden moeten stellen. De SP.A kan dan weer niks claimen. Zowel Tina Martens als aftredend OCMW-voorzitter Katrien Debeuckelaere halen te weinig voorkeursstemmen om verkozen te geraken.

Verder scoort Ecolo-Groen goed, met drie zetels erbij, waardoor ze de tweede grootste partij worden. Toch kiest Vervoort voor de verzetting van de coalitie met Défi, die opnieuw vier zetels haalt. "We gaan voor stabiliteit", aldus Vervoort (PS). "Bovendien hadden we al een akkoord met Défi."

Wie wordt burgemeester?

Rudi Vervoort is opnieuw burgemeester. Maar zolang hij minister-president is, eventueel ook na de gewestverkiezingen in mei 2019, neemt Christian Béozière de honneurs waar. Dat was zo op voorhand afgesproken en aangekondigd.

En de Vlamingen ...

Ingrid Haelvoet (CD&V), Martine Raets, Guy Vanhengel (beiden Open VLD) en Philip Surmont (N-VA) zijn nu gemeenteraadslid. Verrassend: ook via de MR werden twee Nederlandstaligen verkozen: Elsje Bouttelgier en Dirk Langhendries. Martine Raets (Open VLD) wordt opnieuw de Vlaamse schepen.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Evere.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Kiest 2018: Evere , De analyses na 14/10 , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni