resultaten 14.10

Evere: lijst Rudi Vervoort (PS) neemt er opnieuw Défi bij

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
14/10/2018
Updated: 14/10/2018 21.38u

| Rudi Vervoort (PS), burgemeester van Evere, neemt Défi erbij.

Weinig verandering in Evere. De Lijst van de Burgemeester, met Rudi Vervoort (PS) als lijsttrekker en Guy Vanhengel (Open VLD) als lijstduwer, verliest een procent, maar haalt nog steeds het meeste aantal stemmen: 37,7 procent. Het aantal zetels voor de lijst verandert niet. Ecolo-Groen wint drie zetels en strandt met 16,8 procent of 7 zetels op de tweede plaats. Voor N-VA is de eerste zetel in de gemeenteraad van Evere binnen.

De lijst van Rudi Vervoort (PS) en lijstduwer Guy Vanhengel (Open VLD) verliest een procent. Vervoort en Vanhengel wilden het minstens even goed doen, maar dat is dus niet helemaal gelukt. Hoe dan ook haalt de Lijst van de Burgemeester de meeste stemmen in Evere, 37,7 procent, en behoudt ze de 16 zetels. "We hebben de doelstelling gehaald", zegt Vanhengel. Wat de voorkeursstemmen betreft, duikt hij van 805 naar 504 stemmen. "Het is wat minder dan de vorige keer, maar we werden bestookt door onze vrienden van de MR en door N-VA."

Die N-VA kwam voor de eerste keer op in Evere, met slechts twee kandidaten, en haalt 4,8 procent. Zo krijgt N-VA één zitje in de gemeenteraad. "Nu zal er tenminste oppositie komen", zegt Philip Surmont (N-VA). "We gaan alle heilige huisjes in vraag stellen, zoals de wilde urbanisatie in de gemeente."

Ecolo-Groen tweede partij

De strijd om de tweede plaats heeft Ecolo-Groen uiteindelijk gewonnen. De lijst haalde 3,5 procent meer dan in 2012 en kreeg 16,8 procent van de stemmen. Dat is goed voor drie extra zetels in de gemeenteraad, waarmee de groenen zeven zetels binnenhalen. Zij mogen zich in Evere dan ook de winnaars noemen.

MR volgt met 16,4 procent van de stemmen en behoudt de zes zetels.

'Kiezen voor stabiliteit'

Défi, de huidige coalitiepartner van Vervoorts lijst, haalt met 12,2 procent een gelijkaardige score als in 2012. Ook Défi behoudt dus hetzelfde aantal zetels: vier. Genoeg om samen met de Lijst van de Burgemeester een meerderheid te vormen, zoals de afgelopen legislatuur. "We gaan voor stabiliteit", aldus (herverkozen) burgemeester Rudi Vervoort (PS). "Bovendien hadden we al een akkoord met Défi."

Rudi Vervoort (LB) vanuit de garage van Guy Vanhengel in Evere: 'Kiezen voor Défi om persoonlijke redenen'.

In mei 2019 gaan de Brusselaars nog eens naar de stembus. Vervoort, die ook minister-president is in de Brusselse regering, wil dan opnieuw verkozen geraken als minister-president. "Als dat niet lukt wil ik niet naar het Brussels parlement", aldus Vervoort, "maar keer ik terug naar het gemeentehuis van Evere."

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Evere. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Kiest 2018: Evere , verkiezingsuitslagen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni