Verlinden over schietpartijen Molenbeek: ‘Lokale politie moet nodige capaciteit voorzien'

SD
21/06/2022
Updated: 21/06/2022 18.56u

De teller van het aantal schietpartijen in Molenbeek staat sinds gisteren op twaalf. De gemeente Molenbeek en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) schuiven intussen de verantwoordelijkheid naar elkaar toe. "Het is in eerste instantie aan de lokale politie om in de nodige politiecapaciteit te voorzien en te organiseren,” klinkt het bij de minister.

Om al het geweld het hoofd te bieden komt de politiezone West tweehonderd politiemensen tekort, zei Rachid Barghouti, woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) gisteren. De burgemeester heeft naar verluidt al drie keer minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aangeschreven om een onderhoud te hebben over het geweld, maar dat kwam er maar niet.

De minister wuift in een reactie dinsdag alle verantwoordelijkheid weg. "Het is in eerste instantie aan de lokale politie om in de nodige politiecapaciteit te voorzien en te organiseren,” reageert minister Verlinden aan BRUZZ. “De lokale politiemensen kennen de situatie op het terrein het beste. Uiteraard kan de lokale politie via de geëigende kanalen versterking vragen van de federale politie of nabijgelegen zones.”

Versterking vragen bij naburige politiezones is nochtans geen sinecure. In oktober bleek dat ook andere Brusselse politiezones een personeelstekort kennen. Zo stonden er bij politiezone Brussel-Hoofdstad - Elsene 100 vacatures open, en bij politiezone Brussel Noord nog eens een dertigtal. Wanneer Bruzz de minister hierop wees, kwam er geen reactie.

Samenwerken

Toch pleit de minister voor een aanpak waarbij er meer wordt samengewerkt. "Om dergelijke fenomenen het hoofd te kunnen bieden, is een geïntegreerde en alomvattende aanpak nodig, waarbij de hele veiligheidsketen wordt betrokken," klinkt het verder. Al blijkt Binnenlandse Zaken daar geen onderdeel van uit te maken: "We denken bijvoorbeeld aan de samenwerking met Justitie, de preventiediensten van de gemeente en Brussel Preventie en Veiligheid", aldus de minister.

Verder wil de minister "niet op specifieke incidenten reageren aangezien een gerechtelijk onderzoek loopt".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni