In de kijker

Vertrek stemmenkanon Fouad Ahidar: 'Een Lijst Ahidar kan verschillende partijen pijn doen'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
04/12/2023

Stemmenkanon Fouad Ahidar verlaat Vooruit, maar komt straks alsnog op bij de verkiezingen. De demarche zou het politieke landschap bij de gewestverkiezingen weleens flink kunnen opschudden.

Als Fouad Ahidar het afgelopen jaar de nationale media haalde, dan was het doorgaans omwille van wrijving met de nationale top. Zo kostte zijn stem voor het onverdoofd slachten hem zijn plaats in het partijbureau. En na zijn uitspraak over Hamas - de moordpartij van 7 oktober was in zijn woorden een "kleine reactie" op het structurele geweld van Israël - moest hij het boetekleed aantrekken en excuses aanbieden.

Toch komt het vertrek van de man uit Jette voor de buitenwereld als een verrassing en voor de partij zelf als een aderlating. Ahidar was bij de vorige gewestverkiezingen nog goed voor ruim 2.400 stemmen. In 2014 deed hij het met 2.800 stemmen op de derde plaats zelfs beter dan lijsttrekker Pascal Smet. Een lijst met of zonder Ahidar kan dan ook een zetel meer of minder betekenen in het Brussels parlement.

Ahidar kondigde zondag aan dat hij Vooruit verlaat. Naar eigen zeggen zet hij die stap onder meer omwille van het racisme en seksisme bij de partijtop en met name ex-voorzitter Conner Rousseau. "De partij is naar rechts getrokken," zegt hij daarover.

Gebrek aan respect

Dat is niet de enige factor die meespeelt, legt Ahidar uit aan BRUZZ. Ook het feit dat hij uit het partijbureau werd gezet en geen uitzicht op rehabilitatie had, vond hij moeilijk. Net als de demarche om de lijstplaatsen in Brussel al af te spreken nog voor het programma definitief was afgeklopt. "Voor mij is het belangrijk om eerst te weten wat daarin staat, want dat is mijn basis om te beslissen of ik achter de partij sta of niet. En aangezien ik niet meer in het partijbureau zit, weet ik ook niet welke richting het uitgaat."

Het stak dat Vooruit meteen in de pers reageerde op Ahidars uitspraken over Hamas, zonder hem eerst te bellen

Sinds Rousseau voorzitter werd, ervoer Ahidar een gebrek aan respect, zegt hij. Zo stak het dat Vooruit op zijn Hamas-uitspraken reageerde in de pers, nog voor ze met hem contact hadden opgenomen. Ook op andere vlakken voelde het stemmenkanon zich uitgesloten. "Er is geen transparantie. Ik moest ontdekken dat er geheime vergaderingen waren, terwijl ik een van de boegbeelden ben."

Volgens staatssecretaris Ans Persoons is de ware toedracht veel eenvoudiger: het stemmenkanon zou niet tevreden geweest zijn met de plaats van lijstduwer die hem werd aangeboden. "Jammer dat je niet tevreden was met je lijstduwersplaats. Voor ons is inhoud belangrijker dan postjes. (…) Natrappen was niet nodig," klonk het op X, het voormalige Twitter.

Ahidar zelf ontkent dat die lijstduwersplaats de belangrijkste reden was voor zijn vertrek, maar geeft wel toe dat hij het moeilijk had met het gemak waarmee Pascal Smet volgens hem de tweede plaats aangeboden kreeg. "Pascal Smet krijgt zijn plaats op een dienblaadje. Maar hij kan toch ook vechten voor een plaats in het parlement?"

Kiezers van Vooruit, PVDA en PS

En nu? Voor Ahidar staat één ding vast: hij zal opkomen bij de verkiezingen, met thema's die hem dierbaar zijn: veiligheid, netheid en pesten. In eerste instantie worden dat in principe de gewestverkiezingen in juni en daarna de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Wellicht zal hij dat doen met een eigen lijst, waarvan de samenstelling nog niet bekend is. "Ik heb de voorbije maanden wel al contacten gelegd en heb ook al een lijst van namen. Maar nu ik ook openbaar heb bekendgemaakt dat ik uit Vooruit stap, is dat nog eens een belangrijke stap. De reacties stromen nu binnen, onder meer van mensen die ook uit Vooruit willen stappen." Mentor Bert Anciaux zou alvast niet overstappen, zegt hij aan onze redactie.

"In 2019 kozen veel Franstaligen voor Nederlandstalige gewestlijsten. De tweetalige Ahidar kan daarvan profiteren"

Emilie van Haute (ULB)

Politicologe Emilie van Haute (ULB) verwacht dat het politieke landschap met een eigen lijst van Ahidar door elkaar zal worden geschud. "Hij kan kiezers van verschillende partijen aanspreken. Van Vooruit natuurlijk, maar ook van de PTB/PVDA. Tijdens de vorige verkiezingen hebben we ook gezien dat veel Franstalige kiezers voor Nederlandstalige lijsten hebben gestemd. Dat is een trend waar een tweetalige figuur als Ahidar zeker kan van profiteren. Ook bij de PS kan hij volgens mij kiezers afsnoepen."

Van Haute acht één zetel voor Ahidar realististisch. "Mogelijk kunnen dat er zelfs meer worden, maar dat zal dan afhangen van wie er nog op zijn lijst zal staan. Een klassieke truc zou nu zijn om te gaan kijken bij stemmentrekkers die ontgoocheld waren door hun partij, bijvoorbeeld op de lijst van Vooruit. Dat is wat de MR ook heeft gedaan in Schaarbeek, waar ze ontgoochelde Défi-kandidaten hebben opgevist."

Regeringsvorming

Eventueel succes van een 'Lijst Ahidar' zal een regeringsvorming er alvast niet makkelijker op maken, denkt van Haute. "Je riskeert heel wat partijen te krijgen die twee zetels hebben."

Op dit moment is Ahidar ook nog voorzitter van de VGC-raad, het miniparlement van de Nederlandstaligen in het Brussels halfrond. Of hij die positie zal behouden, is nog niet helemaal duidelijk. De bal daarvoor ligt in het kamp van Vooruit.

Twintig jaar lang was Fouad Ahidar lid van de Vlaams socialistische partij. Maar de laatste jaren boterde het niet meer tussen het Brussels parlementslid en de partijtop.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni