Vervoort doet ideeën op bij burgemeester van Seoel

© Twitter Rudi Vervoort

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft dinsdag van het staatsbezoek van het koningspaar aan Zuid-Korea gebruik gemaakt om de burgemeester van Seoel, Won-Soon Park, te ontmoeten. Vervoort was onder de indruk van het gigantische interactief platform waarmee de burgervader, die gebeten is door technologie, vanuit het stadhuis alles kan volgen wat er in de miljoenenstad gebeurt. Maar hij wees meteen op de plichten inzake privacy.

Op het platform zijn meer dan 20.000 camera's aangesloten. Het is ook verbonden met de netwerken van politie en openbaar vervoer. Er kan ook aan gezichtsherkenning gedaan worden, wat in België tot op vandaag nog verboden is.

Minister-president Vervoort zei dat hij Brussel niet vanuit zijn bureau wil controleren, maar hij erkende dat de technologieën nuttig kunnen zijn bij crisisbeheer. "Bij brand of incidenten bij een manifestatie, kan men meteen zien wie men moet sturen en naar waar", aldus Vervoort.

"Brussel werkt aan een gelijkaardig systeem. Daarom moeten we rekening houden met de technologische evoluties en met de bescherming van de privacy", vervolgde hij. Rudi Vervoort verwees naar de recente aankoop van vijf drones door het Brussels Gewest, de ANPR-camera's die ingezet worden om de LEZ (lage-emissiezone) te controleren, en de ordonnantie die vorige week door het parlement werd goedgekeurd over het delen van gegeven.

Viaduct

Maandag bezocht Rudi Vervoort een oud viaduct voor wegvervoer dat omgevormd werd tot een voetgangerszone, Seoullo. Dat kan volgens de regeringsleider als inspiratie dienen voor het bepalen van de toekomst van het Herrmann-Debroux-viaduct.

Ook het openleggen van de Cheonggyecheon die Seoel doorkruist, kan als voorbeeld dienen voor het openen van de Zenne ter hoogte van het Maximiliaanpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?