Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) kondigt op 24 oktober 2020 een nieuwe reeks strenge maatregelen aan om te trachten het coronavirus een halt toe te roepen

| Minister-president Rudi Vervoort (PS), links geflankeerd door minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo), toen hij op 24 oktober 2020 een nieuwe reeks strenge coronamaatregelen voor Brussel bekendmaakte (archiefbeeld)

Vervoort over Vlaamse versoepeldrang: 'We zijn pas veilig als iedereen veilig is'

SDS
© BRUZZ
04/08/2021

"Verschillende regels voor de verschillende gewesten liggen nu niet op tafel", reageert bevoegd Brussels minister Alain Maron (Ecolo), nu er in Vlaanderen vanwege de hoge vaccinatiegraad stemmen opgaan voor versoepelingen van de coronamaatregelen. Maar net als Brussels minister-president Vervoort (PS) sluit hij een onderscheid niet uit. "Als het nodig is, zullen we opnieuw ingrijpen. We hebben in het verleden al strengere regels dan in de andere gewesten opgelegd."

De woordvoerder van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft woensdag in Het Nieuwsblad versoepelingen in Vlaanderen niet uitgesloten, zolang de kloof in vaccinatiegraad tussen de gewesten zo groot blijft. In Vlaanderen heeft 90 procent van de volwassen bevolking intussen een eerste prik gehad, in Wallonië 78 procent, terwijl dat in Brussel slechts 61 procent is.

"Als we met 90 procent gevaccineerden nog niet naar het oude normaal kunnen, dan zitten we toch met een enorm probleem", zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck, "want wanneer dan wel?" Het is geen doel om voor Vlaanderen aparte regels of versoepelingen te hebben, zegt Van Raemdonck, maar hij sluit niet uit dat het op termijn nodig kan zijn om te differentiëren tussen de gewesten.

Vlaanderens bekendste viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) trad hem daarin bij. "Je moet zonder enige twijfel overleggen om verschillende maatregelen op te leggen in verschillende regio's", zegt Van Ranst aan dezelfde krant. "Je wil natuurlijk liever homogene regels over het hele land. Maar als dat niet lukt, kan je één regio de rest niet laten tegenhouden."

"Ik begrijp dat Vlaanderen de vruchten wil plukken van zijn inspanningen, maar we moeten de besmettingen overal in het land beperken"

Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Volksgezondheid

Alain Maron (Ecolo) Brussels minister, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

"Dat Vlaanderen het goed doet inzake vaccinatie is goed nieuws", reageert Brussels minister-president Vervoort bij monde van zijn woordvoerster. "We zijn pas veilig als iedereen veilig is. Brussel is een wereldstad met specifieke uitdagingen die gelijkaardig zijn aan die in andere kosmopolitische steden."

"Vlaanderen heeft een enorm hoge vaccinatiegraad, bijna nergens in Europa ligt die zo hoog", reageert Maron. "Brussel doet het naar verhouding met andere buitenlandse steden met een zelfde soort bevolkingssamenstelling niet zo slecht, en we blijven op alle mogelijke manieren proberen om de vaccinatiegraad nog op te krikken. Ik begrijp dat Vlaanderen de vruchten wil plukken van zijn inspanningen, maar we moeten alles doen wat we kunnen om de besmettingen overal in het land te beperken."

Mondmaskerplicht

"Onze diensten zetten hun inspanningen onvermoeibaar voort om zo veel mogelijk mensen te overtuigen zich te laten vaccineren", zegt Zeynep Balci, de woordvoerster van Vervoort. Ze somt op: "In twee maanden tijd zijn we van 60 naar 80 procent vaccinatiegraad gegaan bij de 65-plussers, ook bij de mensen met onderliggende aandoeningen ligt het boven de 75 procent. Hetzelfde geldt voor de 45-64-jarigen, waar we ruim boven de 70 procent eerste dosissen zitten."

"De uitdaging ligt nu vooral bij de jongeren, die een groot deel uitmaken van onze bevolking. Daar bereiden we verschillende acties voor zoals bijvoorbeeld een vaccinatiebus op de universiteitscampussen."

"Daarnaast heeft ruim een derde van de Brusselaars een dubbele nationaliteit. We schatten dat iets van een 5 procent zich in het buitenland heeft laten vaccineren."

"Brussel is een wereldstad met specifieke uitdagingen die gelijkaardig zijn aan die in andere kosmopolitische steden"

Zeynep Balci, woordvoerster minister-president Rudi Vervoort (PS)

Niet dat de Brusselse regeringsleden gedifferentieerde regels per definitie uitsluiten. "We zijn in Brussel lang strenger geweest, zowel wat de avondklok betreft, de mondmaskerplicht als de sluiting van de cafés", zegt Maron. "We staan niet te springen om opnieuw die kant op te gaan, maar dat is een discussie die we binnen de regering zullen voeren, en daarna binnen het Overlegcomité." Ook de minister-president verwijst naar het Overlegcomité.

"Het merendeel van de Brusselaars heeft roots in het buitenland, en er wordt nu dus zeer veel gereisd. We houden de besmettingen en hospitalisaties scherp in het oog, en voorlopig lijken ze onder controle", laat minister Maron nog weten. "Maar we willen natuurlijk voorkomen dat de situatie ontspoort, als het over een paar weken die kant uit lijkt te gaan, zullen we zeker ingrijpen."

Criterium

Minister Maron stelt zich ook vragen welk criterium dan gebruikt zou worden om per gewest te beslissen over soepeler of juist strengere maatregelen. "Brussel telt heel wat grote ziekenhuizen, waar ook heel wat Vlamingen en Walen liggen. Je kunt je dus niet zomaar baseren op de hospitalisatiegraad bijvoorbeeld."

"Ook met het aantal besmettingen moet je heel voorzichtig omspringen. Al wekenlang worden in Brussel veel meer mensen per 100.000 inwoners getest dan in de andere Belgische provincies (momenteel 4.760/100.000 inw. tegenover bijvoorbeeld 1.982 in de provincie Namen, red.). Dat heeft misschien ook zijn gevolgen in de resultaten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Gezondheid, Alain Maron, Jan Jambon, Marc Van Ranst, vaccinatiegraad, maatregelen versoepelen, versoepeling coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni