1761 Inge Neven vaccinatiecentrum Heizel 1

| De eerste dosissen in de vaccinatiecentra worden afgebouwd. De focus verschuift nu naar lokale acties, die onder meer de jongeren moeten bereiken.

Brussel mikt nu op 70 procent gevaccineerden tegen eind september

Eva Christiaens
© BRUZZ
27/07/2021

De doelstelling om zeven op de tien volwassen Brusselaars te vaccineren tegen midden juli, is niet behaald. De gezondheidsinspectie mikt nu op september. Vooral bij de jongeren is winst te boeken: 180.000 Brusselaars onder de 35 jaar reageerden nog niet op hun uitnodiging voor het vaccin.

Dat meldt coronacrisismanager Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie dinsdag. Momenteel is 61 procent van de volwassen Brusselaars minstens één keer gevaccineerd. Bij de 75-plussers ligt dat aantal net boven de 80 procent. Zij hebben ook bijna allemaal hun tweede dosis gekregen. Van de 55-plussers kreeg 70 procent inmiddels een tweede dosis. “Dat is het goede nieuws”, benadrukt Inge Neven. De oudere - meer kwetsbare - Brusselaars zijn relatief goed beschermd tegen een coronabesmetting.

Bij de jongeren ligt de vaccinatiegraad voorlopig veel lager: slechts 44 procent van de 18- tot 34-jarigen is al een eerste vaccin komen halen. Het Brussels gewest telt in die leeftijdscategorie 314.000 inwoners. Daarvan hebben nog 180.000 jongeren niet geantwoord op hun vaccinatie-uitnodiging.

"Veel mensen zijn met vakantie. We hopen dat de dynamiek over een maand hervat"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

Coronacrisimanager Inge Neven

En ook de tieners gaan voorlopig niet massaal naar de vaccinatiecentra. Eén op de vijf Brusselse 16- tot 17-jarigen is inmiddels gevaccineerd. Bij de 12- tot 15-jarigen gaat het nog maar om één op de twintig. Gezien de relatief jonge Brusselse bevolking, trekt de lagere vaccinatiebereidheid van de jeugd het gewestelijk gemiddelde verder naar omlaag.

“Dat verklaart waarom de meeste positieve gevallen nu bij de jongeren zitten”, zegt Neven. De voorbije twee weken telde Brussel meer dan 1.000 nieuwe coronabesmettingen bij twintigers. Bij de tieners en dertigers ging het telkens om iets meer dan 600 nieuwe gevallen. In de andere leeftijdscategorieën zijn veel minder besmettingen vastgesteld. (Lees verder onder de afbeelding)

20210727_Besmettingen per leeftijd_Sciensano_12 tot 25 juli

| De besmettingscijfers van de voorbije twee weken (12 t.e.m. 25 juli) in Brussel: de meeste nieuwe gevallen komen voor bij twintigers.

Ook in de ziekenhuizen is de meerderheid (97 procent) van de coronapatiënten niet of onvolledig gevaccineerd. "Vaccinatie verlaagt het aantal hospitalisaties en overlijdens", zegt Neven, verwijzend naar studies uit het buitenland.

De besmettingscijfers lopen intussen op, onder meer door de terugkeer van reizigers uit rode zones. Van die reizigers test in Brussel nu 3,5 procent positief.

Lokale acties

Nochtans zijn de jongeren nu al een maand geleden uitgenodigd en zijn er allerhande lokale bewustmakingsacties opgezet om hen te overtuigen. De vacci-bus, die halt houdt in gemeenten met een lagere vaccinatiegraad, trekt voorlopig tussen de 40 en 100 mensen per halte per dag. Ook huisartsen kunnen sinds vorige week vaccins aanvragen om bij hun patiënten toe te dienen. Voorlopig hebben slechts 30 artsen dat gedaan voor in totaal 130 dosissen.

"Dat is niet enorm veel, maar die acties blijven doorgaan”, benadrukt Neven. De vacci-bus houdt deze week onder meer halt in de Nieuwstraat (Martelarenplein) en op de Zuidfoor, waar veel jongeren passeren. De GGC wil daarnaast blijven samenwerken met lokale vertrouwenspersonen en religieuze leiders, om ook in die gemeenschappen nog winst te boeken. Verder kunnen organisaties, zoals jeugdbewegingen of hobbyclubs, en Brusselse bedrijven voortaan een aanvraag doen om de eigen leden of werknemers te laten vaccineren. “Er is nog geen gevolg aan gegeven”, zegt Neven daarover.

70 procent

“Wij denken dat het een moeilijke periode is. Veel mensen zijn met vakantie”, zegt Neven. “We hopen dat de dynamiek over een maand hervat.” Gevraagd wanneer de ambitie om zeven op de tien volwassen Brusselaars te vaccineren behaald zal worden, zegt Neven: “Als we tegen eind september 70 procent halen, zal ik heel tevreden zijn.”

"Als we tegen eind september 70 procent halen, zal ik heel tevreden zijn"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

De komende weken verschuift de vaccinatiecampagne volop naar meer lokale acties. De vaccinatiecentra bouwen hun eerste dosissen af: deze week zijn daar nog 7.500 eerste prikken voorzien, volgende week zakt dat naar 6.000. De mobiele teams en lokale initiatieven krijgen dan weer meer dosissen.

In september blijven nog drie vaccinatiecentra open, net als de lokale vaccinatie-antennes. Daarnaast rekent de GGC op de huisartsen. “Er zullen zeker genoeg mogelijkheden blijven om zich te laten vaccineren in september”, aldus Neven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Inge Neven, vaccinatiecampagne, vaccinatiecentra, vaccinatie jongeren, groepsimmuniteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni