Vaccinatie van het ziekenhuispersoneel van het UZ Brussel met het Covid-19 vaccin van Pfizer-BioNTech op 19 januari 2021

| De gezondheidsinspectie denkt dat mogelijk 4 tot 5 procent van de Brusselaars in het buitenland gevaccineerd zijn.

Huisartsen gaan buitenlandse vaccinaties van Brusselaars registreren

Eva Christiaens
© BRUZZ
03/08/2021

Brusselaars met een dubbele nationaliteit die in het buitenland zijn gevaccineerd, kunnen hun vaccin nu ook in Brussel laten registreren. Dat kan via de huisarts. De gezondheidsinspectie wil zo een beter zicht krijgen op de echte vaccinatiegraad in Brussel. Die is mogelijk licht onderschat, klinkt het.

Dat meldt de Brusselse gezondheidsinspectie dinsdag. De gezondheidsinspectie denkt dat de Brusselse vaccinatiegraad deels onderschat wordt omdat veel Brusselaars een dubbele nationaliteit hebben. Zij kunnen zich ook in hun tweede thuisland laten vaccineren. Het gaat daarbij zowel om eurocraten als om mensen met een migratiegeschiedenis.

“We weten dat 35 procent van de Brusselaars een dubbele of buitenlandse nationaliteit heeft. Zij kunnen zich in het buitenland laten vaccineren, maar we horen dat ze daar niet altijd een certificaat krijgen”, zegt Inge Neven van de gezondheidsinspectie. Een precieze inschatting over het aantal Brusselaars in dat scenario is er niet. “Wij schatten dat het 4 à 5 procent van onze bevolking is”, zegt Neven.

Om een beter zicht te krijgen op die cijfers, vraagt de gezondheidsinspectie nu alle Brusselaars die in het buitenland gevaccineerd zijn om hun vaccin te registreren bij de huisarts. Wie geen huisarts in Brussel heeft, kan bellen naar het nummer 1710 om er één te vinden.

Vaccinatiecertificaat

De huisarts zal het vaccin registreren in het platform Vaccinnet. Zo komt het mee in de Belgische cijfers terecht. De persoon krijgt dan meteen een Belgisch (en Europees) vaccinatiecertificaat.

Niet alle vaccins die in het buitenland worden toegediend, zijn al erkend in de Europese Unie. Het gaat bijvoorbeeld om Chinese of Russische vaccins. “Het blijft de moeite om ook die vaccins te laten registreren”, zegt Neven. “Zo komen ze meteen in de Belgische cijfers terecht als ze toch erkend zouden worden.” De huisarts kan daarnaast bespreken of het alsnog de moeite loont om een ander, wel erkend vaccin in Brussel te krijgen.

Om een buitenlands vaccin te laten registreren, moet je aan de huisarts wel een bewijsstuk van de vaccinatie kunnen voorleggen. De huisarts zal dat bewijs controleren op geldigheid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni