Vervoort wil begrotingscontrole tegen Irisfeesten klaar hebben

© PhotoNews
| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Tegen de Irisfeesten in mei moet de begrotingscontrole, waarbij ook het nieuw beleid van de regering-Vervoort III zal geconcretiseerd worden, rond zijn. Dat zei minister-president Rudi Vervoort dinsdagmiddag op zijn nieuwjaarswensen voor de pers.

Vervoort wees er andermaal op dat de budgettaire context niet eenvoudig is voor de Brusselse regering, zoals dat ook het geval is voor de andere regeringen van het land. Door het uitblijven van een federale regering krijgt de Brusselse regering wel meer aandacht, maar dat zorgt ook voor stilstand in dossiers zoals Beliris, de vliegwet of de desinvesteringen in veiligheid.

Kritiek

De Brusselse regering kreeg bij de begrotingsbesprekingen in het parlement kritiek vanuit de meerderheid dat er geen middelen voorzien waren voor het nieuwe beleid dat in het regeerakkoord van de regering werd aangekondigd.

De regering antwoordde toen dat de middelen voor nieuw beleid zouden worden vastgelegd tijdens de begrotingscontrole, waarbij ook het kader voor de meerjarenbegroting zou worden uitgetekend.

Irisfeesten

Normaal vindt de begrotingscontrole in maart plaats, maar Vervoort kondigde dinsdag aan dat de deadline dit jaar wat later zal liggen wegens de omvang van het werk. Hij zei te mikken op de Irisfeesten, die dit jaar op 9 en 10 mei vallen. Het komt er voor de minister-president op aan om te kijken hoe een aantal uitgaven kunnen herbestemd worden in functie van het regeerakkoord.

Rudi Vervoort ontkende niet dat het Brussels Gewest door het ontbreken van een federale regering meer aandacht krijgt. Maar hij voegde er meteen aan toe dat Brussel ook een federale regering nodig heeft om vooruitgang te boeken in een aantal dossiers, zoals Beliris, waar de niet-gebruikte middelen naar de metro-uitbreiding moeten verschoven worden, het nationale begrotingstraject, de vliegwet en het stoppen van de desinvesteringen in veiligheid.

Staatshervorming 2024

Voor Vervoort is het nodig om de desinvesteringen in veiligheid van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een halt toe te roepen. Hij verwees naar de federale en spoorwegpolitie waar de desinvesteringen zware gevolgen hebben voor het Brussels Gewest.

In vergelijking met de vorige legislatuur is Vervoort wel verheugd over de dynamiek van overleg tussen de deelstaatregeringen. Hij verwees naar zijn recente ontmoeting met zijn collega van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR). Maar ook Vlaams minister-president "Jan Jambon is meer vragende partij voor samenwerking dan zijn voorganger Geert Bourgeois".

Vervoort vond tenslotte dat de onvermijdelijke staatshervorming van 2024 nu reeds voorbereid moet worden. "Maar daarvoor is dringend een stabiele federale regering nodig". Voor de PS is dat een regering zonder de N-VA, herhaalde hij het partijstandpunt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?