Vervoort wil taxibesluit voor zomerreces goedkeuren

© Belgaimage
| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS.)

Minister-president Rudi Vervoort (PS) wil voor 21 juli een beslissing over de toekomstige taxitarieven en de numerus clausus. Dat is nodig om in oktober de nieuwe taxi-ordonnantie in voege te laten gaan. Intussen groeit de roep om een parlementaire onderzoekscommissie naar de praktijken van Uber.

Het echte actuadebat over de Uber Files is voor vrijdag in het Brussels parlement, maar minister-president Rudi Vervoort kwam vandaag in de commissie Binnenlandse Zaken toch al even terug op de onthullingen over de lobbypraktijken van Uber, na een vraag van parlementslid Hicham Talhi (Ecolo) over de inbeslagname van Ubervoertuigen.

“We moeten het een van het ander kunnen scheiden,” zei Vervoort. “We willen sowieso voor het zomerreces de uitvoeringsbesluiten goedkeuren.”

Daar zit tijdsdruk op. Eind oktober loopt de 'pleisterordonnantie' af, een noodgreep die juridisch wankel is, en dan gaat de nieuwe taxiordonnantie in voege. Tegen dan moeten de uitvoeringsbesluiten definitief goedgekeurd zijn. “Oktober lijkt nog veraf,” zei Vervoort, “maar de Raad van State moet ook nog haar goedkeuring geven.”

Uit documenten die Bruzz kon inkijken zouden er 1425 standplaatstaxis en 1825 straattaxis mogen rijden. Er ligt ook een voorstel op tafel over de tarieven. De klassieke taxisector, de platformtaxibedrijven en de sociale partners hebben nog tot donderdag om hun advies hierover te geven.

Deze week of volgende week woensdag zal de regering dan, als alles goed gaat, haar beslissing nemen.

Maffiafilm

Intussen groeit de roep om een parlementaire onderzoekscommissie naar de praktijken van Uber. Naast PS, Ecolo en Groen zijn nu ook Vlaams Belang en PTB daar voorstander van.

Volgens Françoise De Smedt, fractieleidster van de PVDA in het Brussels parlement, "tonen de onthullingen aan dat de multinational absoluut niet te vertrouwen valt. Het lijkt wel een maffiafilm. We hebben niet alleen een onderzoekscommissie nodig die zich over het verleden buigt, we moeten nu actie ondernemen om Uber te stoppen. Dat is wat wij als PVDA van de Brusselse regering vragen."

De PTB wil ook een extra commissie Binnenlandse Zaken in het Brussels parlement om staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) op de rooster te leggen. Vandaag onthulden De Tijd, Knack en Le Soir hoe nauw de banden waren tussen het kabinet van Smet en Uber.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?