De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in de Jacqmainlaan

| De administratie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) aan de Jacqmainlaan.

In de raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie wordt vrijdag voor het eerst in de geschiedenis een meerjarenplan voorgesteld. Met de inbreng van de Brusselaars werd een plan opgesteld dat zich vertaalt in 167 beleidsacties die de basis moeten vormen voor het beleid van 2021 tot 2025.

Afgelopen week berichtte BRUZZ al over de begroting voor de jaren 2020 en 2021, maar de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft nu ook een meerjarenplan gepresenteerd. Dat is een primeur.

Om het meerjarenplan van de VGC tot stand de brengen, werden de Brusselaars letterlijk uitgenodigd om ideeën aan te reiken. Het participatietraject Stadspiratie, de uitgebreide Ronde van Brussel voor schoolteams en de adviesraden leverden heel wat aanbevelingen op die rechtstreeks in het plan zijn opgenomen.

Het meerjarenplan omvat in totaal 167 beleidsacties en 33 concrete actieplannen die gebundeld worden onder zeven grote beleidsdoelstellingen. In de komende jaren wil het VGC-college zo de talenten van de Brusselaars maximaal ontwikkelen, van Brussel een kind- en jeugdvriendelijke stad maken, meebouwen aan een meertalige hoofdstad, de Brusselaars blijven betrekken bij het beleid, ervoor zorgen dat Brussel beweegt, leeft en verbondenheid schept en tonen dat de VGC een flexibele overheid is waarmee kan worden samengewerkt.

Sport en onderwijs

Het gebrek aan sport- en ontmoetingsplaatsen voor Brusselaars, de superdiversiteit van het Brussels gewest, de armoede in de stad of de nood aan nieuwe scholen en crèches zijn uitdagingen waar de VGC met haar meerjarenplan 2021-2025 nu een sterk antwoord wil bieden. "We bouwen elke dag aan een leefbare en duurzame stad, waar het goed is om op te groeien als kind. Dat doen we door bijvoorbeeld in te zetten op kwalitatieve kinderopvang en gezinsondersteuning. We voorzien daarom jaarlijks 1,3 miljoen euro waarmee we de capaciteit van de kinderopvang met inkomenstarief verder uitbreiden en het tekort aan betaalbare kinderopvang aanpakken," kondigt VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen) aan.

Collegelid Sven Gatz (Open VLD) treedt zijn voorzitter bij en ziet een meerjarenplan dat mooie perspectieven opent: "Het stemt me zeer tevreden dat we blijven inzetten op scholenbouw en de verbetering van onze onderwijskwaliteit, zodat onze schoolgaande kinderen en jongeren maximaal hun talenten kunnen blijven ontwikkelen. Vanuit de VGC werken we ook mee aan de uitbouw van een meertalig Brussel, dat we vanuit onze openheid naar anderstaligen toe sterk zullen ondersteunen," verklaart Gatz.

Dynamisch plan

Het aanbod van de VGC richt zich in eerste instantie tot de Nederlandstalige Brusselaars, maar het staat ook ter beschikking van niet-Nederlandstaligen die zich aangesproken voelen door het Nederlandstalige netwerk van diensten en voorzieningen, of die er spontaan mee in contact komen. Het meerjarenplan is daarom net zoals haar aanbod dynamisch en wil blijven inspelen op de stad die leeft en verandert.

In de komende jaren worden er nog participatietrajecten opgezet om het plan te blijven verfijnen en concretiseren. En de Brusselaar na corona hopelijk weer naar buiten te krijgen. "In deze moeilijke tijden kunnen we tonen dat de mensen het vuur zijn van deze samenleving. We laten elkaar niet los. Maar in 2021 wil ik mensen terug uit hun huizen en uit hun bubbels halen zodat ze elkaar en elkaars leefwereld leren kennen. Dat is wat mensen verrijkt en gelukkig maakt. Laten we samen het verschil maken in Brussel," besluit collegelid Pascal Smet (one.brussels-SP.A).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Samenleving, VGC, Sven Gatz, Pascal Smet, Elke Van den Brandt

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni