1732 Comeniusschool-3

| De Comeniusschool in Koekelberg

De coronacrisis brengt de VGC-kas op geen enkele manier in gevaar. Dat blijkt uit de begrotingen 2020 en 2021.

Vorige week werd al een begrotingsaanpassing 2020 goedgekeurd. Die is in evenwicht. Vandaag besprak de Raad van de VGC de begroting voor 2021. Ook hier blijven de rode cijfers uit, zo bleek uit de presentatie van collegevoorzitter Elke Van Den Brandt (Groen), bevoegd voor begroting. De schuldgraad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) daalt zelfs in 2021, een groot contrast met de begroting van de deelstaten en het federale niveau die met miljardenverlies te kampen hebben.

Dat komt deels omdat de Vlaamse Gemeenschapscommissie een ondergeschikt bestuur is, zonder eigen fiscale bevoegdheden en tegelijk weinig grote uitgaven moest doen in de zorg of in de economie.

Begroting groeit met 6 procent

De uitgaven in 2021 stijgen wel fors, met bijna 6 procent, tot 205 miljoen euro. Maar die stijging is gedekt door een gelijke stijging van de inkomsten. Die komt dan weer door extra subsidies in het kader van de de coronacrisis die vorig jaar en dit jaar aan de VGC worden uitgekeerd door Vlaamse regering en Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De VGC heeft in 2021 een investeringscapaciteit van 108 miljoen euro. Dat is een kwart meer dan vorig jaar. Onderwijs en cultuur nemen de grootste happen uit het budget. Er wordt 30 miljoen euro uitgetrokken voor de uitbreiding van de schoolinfrastructuur. Het gaat om 17 projecten die in totaal meer dan vijftienhonderd extra plaatsen zullen opleveren.

De VGC gaat verder op de ingeslagen weg om met een PPS-constructie grote campussen te bouwen. De Sint-Michielssite (Molenbeek), Comenius (Koekelberg) en de Gallaitsite (Schaarbeek) zijn campussen die binnenkort grotendeels afgerond kunnen worden, of reeds klaar zijn.

In de nabije toekomst zijn een campus aan de Pachecolaan (Brussel) en op de Walcourt-Deleers-site aan het kanaal (Anderlecht) aan de orde. Er wordt ook in de eigen gebouwen geïnvesteerd. Zo gaat er 8 miljoen euro naar de verdere renovatie van de Coovi-site in Anderlecht.

Nekkersdal en Maalbeek

In het domein cultuur en jeugd wordt er 18 miljoen euro uitgetrokken voor infrastructuurwerken. Veel geld gaat naar de verbouwing van de gemeenschapscentra. De werken aan de Vaartkapoen (Molenbeek) en Elzenhof (Elsene) worden afgewerkt. In 2021 worden Nekkersdal (Laken) en Maalbeek (Etterbeek) aangepakt, goed voor respectievelijk 6 miljoen en 2 miljoen euro. Ook voor de capaciteitsuitbreiding van De Markten (Brussel) en Muntpunt is geld uitgetrokken.

Geen sportzaal op de Coovi-site

Oppositiepartij N-VA vindt het intussen niet kunnen dat sportzaal die er op de Coovi-site zou komen geschrapt is uit de investeringen. “Nochtans heeft Vlaanderen 1 miljoen euro klaar liggen om de sportzaal mee te financieren,” aldus raadslid Mathias Vanden Borre (N-VA). Maar volgens collegelid Pascal Smet (One.brussels) is het Gemeenschapsonderwijs, uitbater van de Coovi-school, niet langer geïnteresseerd.

De begroting werd in commissie meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Vrijdag volgt de definitieve goedkeuring in plenaire vergadering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Elke Van den Brandt , Pascal Smet , Sven Gatz , college van de vgc , begroting 2021

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni