Daughter, live in de Ancienne Belgique (AB) in 2013

| De Ancienne Belgique

VGC schrapt in subsidies bij AB en Huis van het Nederlands

SVG
© BRUZZ
06/03/2020

Slecht nieuws voor Ancienne Belgique en Huis van het Nederlands. De VGC schrapt in beide gevallen 100.000 euro. Die komen bovenop de kaasschaaf van de regering Jambon.

Het Huis van het Nederlands moet het in 2020 met 6 procent minder Vlaamse subsidies doen, de Ancienne Belgique met 3 procent. Dat nieuws kwam al uitgebreid aan bod in november.

Maar verrassend genoeg komt er ook nog een late besparing van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). De Ancienne Belgique en het Huis van het Nederlands zijn daar onlangs vanop de hoogte gebracht.

Het gaat om twee verschillende subsidielijnen.

De AB krijgt van de VGC elk jaar 100.000 euro subsidies om Brusselse muziekinitiatieven te ondersteunen. Het gaat bijvoorbeeld om Global Street Sounds.

Eerder probeerde de VGC die middelen al naar beneden te halen. Nu wil de VGC die subsidies schrappen. Collegelid Pascal Smet (One.Brussels) wil de middelen zelf besteden, meer bepaald aan de initiatieven die getroffen zijn door de Jambon-besparing van 60 procent. Smet beroept zich op een advies van de adviescommissie Cultuur van de VGC.

Directeur Marc Vrebos van de Ancienne Belgique begrijpt niet dat er geschrapt wordt in het lopend jaar. "Was het voor 2021, dan konden we ons daar tenminste op voorbereiden."

Smet wil niet reageren. “De onderhandelingen lopen nog", klinkt het.

Huis van het Nederlands

Bij het Huis van het Nederlands ligt het verhaal wat anders. Het Huis van het Nederlands heeft van de VGC de opdracht gekregen om gedurende twee jaar, in 2019 en 2020, hogeschoolstudenten extra taalondersteuning te geven. Het gaat eveneens om 100.000 euro.

In december heeft VGC-collegelid Sven Gatz (Open VLD) beslist om dat geld te verschuiven naar de hogescholen zelf, Erasmushogeschool en Odisee. Die geven hiermee extra pedagogische ondersteuning aan de docenten om het taalniveau van de graduaatsstudenten op te krikken. Het Huis van het Nederlands is de dupe van de verschuiving.

"We hebben dit pas eind februari vernomen,” zegt Frans De Keyser, voorzitter van raad van bestuur van het Huis van het Nederlands. “Het is toch vreemd dat we een opdracht krijgen voor 2019 en 2020, maar dat we daar plots geen geld meer voor krijgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws , huis van het nederlands , Ancienne Belgique , gatz , smet , cultuursubsidies

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni