Vicegouverneur moet wachten op federale regering

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
15/12/2010
De Vlamingen in de Brusselse regering beloven een snelle oplossing voor de onbenoemde vicegouverneur. Walter Vandenbossche (CD&V) trekt zijn dreigement om de begroting niet goed te keuren, in.

Het Brussels Gewest zit sinds 1 oktober zonder gouverneur. En zonder vicegouverneur. Kabinetschef Jean Clément neemt voorlopig beide honneurs waar. Dat zorgde vorige week voor opschudding. Clément moet als vicegouverneur waken over de toepassing van de taalwet in de hoofdstad, maar hij is Franstalig. Dat schoot Walter Vandenbossche, ondervoorzitter van het Brussels parlement (CD&V), in het verkeerde keelgat (BDW 1258, blz. 1) .

De Vlamingen in de Brusselse regering, Jean-Luc Vanraes (Open VLD), Brigitte Grouwels (CD&V) en Bruno De Lille (Groen!), die Vandenbossche met de vinger wees, hebben nu in een gezamenlijk communiqué een snelle oplossing beloofd: de benoeming van een Nederlandstalige vice­gouverneur zou niet lang meer op zich laten wachten.

Makkelijk wordt het niet. Een vicegouverneur kan alleen worden benoemd na eensluidend advies door de federale regering, en die is ontslagnemend. De Brusselse regering laat nu onderzoeken of een ontslagnemende regering wel bevoegd is. Een eerdere vraag aan de federale regering bleef onbeantwoord.

Is de regering van lopende zaken niet bevoegd, dan blijft Clément wellicht aan tot er een nieuwe federale regering is. Is ze wel bevoegd, dan kan het snel gaan. De Vlamingen in de Brusselse regering willen niet zeggen of er al iemand klaar staat. Ze ontkennen dat hierover binnen de meerderheid onenigheid bestaat.

Vandenbossche had ermee gedreigd de Brusselse begroting niet goed te keuren. Hij is nu gerustgesteld door het gezamenlijke communiqué en zal wellicht de begroting volgende week toch goedkeuren. Minister-president Charles Picqué (PS) wil de functie van gouverneur afschaffen. Vandenbossche zegt dat hij de garantie kreeg dat de vicegouverneur niet met een en dezelfde pennentrek zal verdwijnen uit de Brusselse instellingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni