| archiefbeeld Koerdische betoging in 2018

Vijftigtal mensen stapt naar Brussel om Koerdische leider vrij te pleiten

© Belga
05/02/2022

Een vijftigtal mensen voert dit weekend actie om de Koerdische leider Abdullah Öcalan vrij te krijgen. De groep is zaterdag in stoet vertrokken op het Martelarenplein in Leuven, en zal tot aan het Schumanplein in Brussel wandelen.

"We willen gerechtigheid voor Abdullah Öcalan en voor de Koerdische zaak", zegt Ramin Pashazadeh, een van de aanwezigen in Leuven. "De man zit onterecht in de gevangenis. Het onderdrukken en doden van Koerden moet stoppen."

Öcalan is een van de oprichters en eerste leiders van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Hij zit sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uit op het eiland Imrali in Turkije, op beschuldiging van verraad, moord en het oprichten van een terroristische organisatie.

De PKK strijdt sinds 1984 voor een Koerdische staat of autonome regio in het zuidoosten van Turkije, en gebruikt daarvoor geregeld gewapend geweld. Ook Turkije onderneemt van haar kant regelmatig militaire acties tegen de PKK.

Stoet

Van het Martelarenplein is de groep, die zich kenbaar maakte door grote gele vlaggen mee te dragen, richting het centrum van Leuven gestapt. Ze riepen slogans zoals "Erdogan, dictator" en speelden Koerdische muziek.

Van Leuven wandelen ze naar het Walsplein in Kortenberg via de N2. Vermoedelijk zullen ze zaterdag rond 15 uur aankomen in Kortenberg. Morgenochtend/Zondagochtend trekt de stoet verder via Zaventem naar het Schumanplein in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni