20191203 Besparingen Jan Jambon BRUZZ ACTUA 1687

Vlaamse regering pompt minstens 2 miljoen euro in armoedebestrijding in Brussel

ADD
© BRUZZ
08/06/2020
Updated: 08/06/2020 15.27u

De Vlaamse regering pompt 45 miljoen euro in armoedebestrijding, waarvan minstens 2 miljoen euro naar Brussel vloeit. Kwetsbare gezinnen krijgen ook een extra toeslag en eenmalig consumptiebudget. Dat maakte minister-president Jan Jambon (N-VA) zonet bekend tijdens een persconferentie.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wees er bij de start van de persconferentie op dat het gaat om een “update van de reeds bestaande steunmaatregelen”.

De minister-president maakte bekend dat er 45 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor armoedebestrijding. Zo gaat er 15 miljoen euro naar armoedebestrijding via de lokale besturen. Tien procent van dat bedrag zal naar Brussel vloeien via de VGC, oftewel 1,5 miljoen euro.

Daarnaast gaat er 15 miljoen euro naar een Covid-19-toeslag voor gezinnen die hun inkomen zagen dalen tot onder de 2.213 euro. Tot slot gaat er nog eens 15 miljoen euro naar een eenmalig consumptiebudget voor gezinnen en alleenstaanden met een laag inkomen, zo meldt Jambon.

Aanvullende compensatiepremie

Voor de ondernemers en winkels die wel de deuren kunnen heropenen, maar die door de coronabeperkingen te kampen hebben met een fors verlaagde omzet, komt er een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro.

De voorwaarde is een omzetverlies van minstens 60 procent in een periode van 1 maand vanaf de heropening ten opzichte van een referentieperiode vorig jaar. Het omzetverlies moet aangetoond kunnen worden aan de hand van dagontvangsten, geleverde prestaties of de tijdsregistratie.

Brusselse economie steunen

De Vlaamse Regering trekt ook 750.000 euro uit voor het consumptiebudget van kwetsbare jongeren in Brussel. Lokale besturen kunnen financiële ondersteuning aanvragen bij de Vlaamse Overheid om hun bestaande bonnensysteem in te zetten voor kwetsbare huishoudens. De VGC kan dit budget gericht inzetten.

"Op die manier versterken we de koopkracht van kwetsbare huishoudens. Daarnaast ondersteunen we de lokale economie die ook zeer sterk is getroffen via een krachtige impuls om zo ook voor de nodige zuurstof te zorgen," klinkt het in een persbericht.

Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle (CD&V): “Vlaanderen neemt ook in Brussel haar verantwoordelijkheid. Via de Vlaamse Gemeenschapscommissie wil Vlaanderen ook de Brusselaars die extra getroffen worden door deze crisis steunen. De strijd tegen armoede moeten we samen aanpakken. Armoede stopt niet aan de gewestgrenzen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , steunmaatregelen , Vlaamse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni