Vlaamse schepen in Vorst krijgt bevoegdheid mobiliteit erbij

© Groen
| Esmeralda Van den Bosch, tot nu toe in Vorst schepen van Nederlandstalige aangelegenheden, krijgt er ook mobiliteit bij
Updated: 16-01-2020 - 13:11

Esmeralda Van den Bosch (Groen), tot nu toe in Vorst schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden, krijgt er ook mobiliteit bij. Die bevoegdheid zat eerder bij Alain Mugabo (Ecolo), maar diens portefeuille wordt wegens de zware werklast herverdeeld. "Nederlandstaligen worden gezien als vooruitstrevend op vlak van mobiliteit."

Sinds de aanstelling van het schepencollege eind 2018 was Alain Mugabo Mukunzi bevoegd voor mobiliteit, maar ook voor klimaat, stedenbouw, ruimtelijke ordening, gemeentelijke eigendommen, milieu, ecologische transitie, stadslandbouw en groenvoorzieningen, energie, water, parkeren en mobiliteit. Het idee van het nieuwe bestuur was om alle bevoegdheden voor de transitie naar een groene stad samen te brengen bij één schepen.

"Na een jaar hebben we meer zicht op de werklast", zegt Esmeralda Van den Bosch aan BRUZZ. "Alain merkte dat hij niet genoeg tijd had voor elk van die bevoegdheden, wat het ook moeilijk maakt om het noodzakelijke evenwicht tussen beroeps- en gezinsleven te bewaren. Door mobiliteit aan mij door te geven, houdt hij meer tijd over voor de rest."

Mobiliteit ligt Van den Bosch, die een tijd in Göteborg woonde, persoonlijk. "Ik heb er ideeën over en raakte daar ook geïnspireerd. De focus op verkeersveiligheid en de lussenplannen die doorgaand verkeer uit de woonwijken moeten houden. Dat idee vind je ook terug in het gewestelijke Good Move-plan, maar er ligt nog veel werk op de plank in Brussel. Er zijn nog te veel fietsers en wandelaars die sterven in het verkeer."

Mobiliteit bij Vlamingen

De Vlaamse schepenen in Brussel kregen in deze legislatuur opvallend vaak de belangrijke en niet-taalgebonden bevoegdheid mobiliteit toebedeeld. Met Van den Bosch erbij zijn er nu zeven Nederlandstaligen, onder wie Bart Dhondt in Brussel-Stad, Susanne Muller-Hubsch in Anderlecht en Adelheid Byttebier in Schaarbeek. "Ik denk dat daar twee aspecten in meespelen", reageert Van den Bosch.

"Enerzijds vinden wij dit als Groen-leden een erg belangrijk thema, waar we ook sterk op ingezet hebben tijdens de campagne. Anderzijds worden Nederlandstaligen gezien als vooruitstrevend op het vlak van mobiliteit. Denk maar aan de Mechelse binnenstad die één grote fietsstraat is geworden."

"Nederlandstaligen worden niet langer gezien als de flamand de service, maar als mensen die ook op andere vlakken expertise en visie hebben die kan worden ingeschakeld om de stad mee te veranderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?