Vlaanderen bespaart nog eens miljoenen op Brussel

Godfried Roelant, Kris Hendrickx
© BRUZZ
26/11/2019
Updated: 26/11/2019 17.59u
Ook in:
en nl

Vlaanderen bespaart 6 procent op het geld dat de Vlaamse gemeenschapscommissie (VGC) uit de pot Stedenbeleid krijgt. Dat is goed voor een besparing van ruim 5 miljoen euro over de legislatuur, terwijl gemeenten in Vlaanderen net meer middelen krijgen. “Vlaanderen benadeelt Brussel opnieuw, terwijl deze groeiende stad net meer zou moeten krijgen", reageert Stijn Bex (Groen).

Enkele weken geleden bleek al dat Vlaanderen fors bespaart in Brussel. Naast de reguliere besparing van 6 procent op subsidies, die ook in Vlaanderen geldt, haalt de regering ook nog eens 2,6 miljoen euro uit het Brusselfonds.

Een blik op de beleids- en begrotingstoelichting Stedenbeleid van Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) zorgt voor een déjà-vu-effect. Op het eerste gezicht is er goed nieuws. De VGC behoudt immers de jaarlijkse indexering van haar middelen uit het stedenbeleid met 3,5 procent. Die regeling geldt al sinds de VGC nog onder het opgedoekte Stedenfonds viel. Ook Vlaamse gemeenten die geld uit het gemeentefonds krijgen genieten van die jaarlijkse indexering.

Op het goede nieuws volgt echter meteen een koude douche. De Vlaamse gemeenschapscommissie moet immers 6 procent inleveren op haar werkingsmiddelen uit het stedenbeleid. Voor 2020 alleen al gaat het om een besparing van 1,05 miljoen op een totaal van 18,1 miljoen euro - inclusief de eerder vermelde indexering.

"Dit is een aanval op de bewegingsvrijheid van de VGC, die minder organisaties zal kunnen steunen"

Stijn Bex, Vlaams Parlementslid Groen

Stijn Bex, kandidaat Vlaams Parlement voor Groen

Over de hele legislatuur betekent de besparing een aderlating van 5,5 miljoen de volgende legislatuur, terwijl Vlaanderen zijn lokale besturen net van extra middelen voorziet.

“In totaal zal er deze legislatuur 1,4 miljard euro extra naar de lokale besturen gaan, onder meer via de responsabiliseringsbijdrage op de pensioenen en via het open ruimtefonds", zegt Vlaams parlementslid Stijn Bex (Groen). "De stad Antwerpen zal door deze operatie op 5 jaar tijd maar liefst 350 miljoen euro extra ontvangen.”

Grootstedelijke effecten

Ook gemeenten in de Rand rond Brussel en in de Denderstreek krijgen ondertussen miljoenen extra, om de grootstedelijke effecten uit Brussel te compenseren. Alleen al voor het Denderfonds, met Denderleeuw, Geraardsbergen, Ninove en Zottegem gaat het om 4 miljoen.

“De Vlaamse regering zegt de hele tijd dat ze de band tussen Brussel en Vlaanderen wil versterken, maar deze cijfers tonen opnieuw een ander verhaal,” vindt Bex. “Dit is een aanval op de bewegingsvrijheid van de VGC, die minder organisaties zal kunnen steunen. Terwijl die hier fantastisch werk doen op het vlak van sociale economie, armoedebestrijding, jeugd, gezondheid en gezin.”

Bex wijst erop dat Brussel net meer zou moeten krijgen dan steden in Vlaanderen, omdat de bevolking hier sneller groeit.

'De puzzel moet kloppen'

Het kabinet van minister van Binnenlands Bestuur Somers (Open VLD) geeft toe dat Vlaamse gemeenten meer krijgen, terwijl de VGC in eerste instantie bespaart. Het wijst erop dat de maatregel een keuze is van de Vlaamse regering, die een beleid wil uitvoeren en ook wil kunnen investeren. Zonder besparingen klopt de puzzel niet, luidt het.

De woordvoerder wijst er tegelijk op dat de middelen die de VGC uit de pot Stedenbeleid krijgt, jaarlijks wel blijven stijgen met 3,5 procent. Op het einde van de legislatuur krijgt de VGC daardoor 1,7 miljoen meer dan in 2019, stelt het kabinet van Somers nog.

De VGC wordt deze legislatuur geleid door een coalitie die sterk verschilt van de Vlaamse. In Vlaanderen zijn N-VA, CD&V en Open VLD aan de macht. Het VGC-college bestaat uit Groen, Open VLD en One.brussels-SP.A.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, besparingen, Bart Somers, Stijn Bex, stedenfonds, Brusselfonds

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni