Voor volgende zomer duidelijkheid over 5G

5g betoging
© Kevin Van Den Panhuyzen
| Betoging tegen 5G in Brussel.
© Kevin Van Den Panhuyzen
| Betoging tegen 5G in Brussel.

De Brusselse regering wil voor volgende zomer bepalen of ze een wettelijk kader voor 5G kan creëren. De resultaten van een publiek debat worden de leidraad voor de regering.

De Brusselse ministerraad heeft het traject voor het 5G-dossier in Brussel wat duidelijker gemaakt. De regering verbindt er zich toe om in het tweede trimester van 2021 aan de slag te gaan met de conclusies uit een publiek debat over de kwestie. Dat debat werd eerder aangekondigd door minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

De 5G-kwestie zorgt al een tijdlang voor een heftig debat in Brussel en ook binnen de regering zijn er verschillende kampen. Sven Gatz (Open VLD) en Bernard Clerfayt (Défi) zijn openlijk voor, de groenen zijn terughoudend.

Deadline 30 juni

In een communiqué benadrukt de regering nu nog eens dat “5G een belangrijk onderwerp is voor Brussel, vanuit technologisch oogpunt, maar ook vanuit sociaaleconomisch en op gezondheids- en milieuvlak.”

Als de conclusies uit het publieke debat dat mogelijk maken, zal de regering tegen 30 juni 2021 de nodige wetteksten indienen over het dossier.

Het communiqué wijst er ten slotte op dat tests voor 5G nog steeds moeten gebeuren met de huidige strenge Brusselse stralingsnormen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?