| Zahour Loulaji, Brussels gemeenteraadslid voor MR.

Voormalig PVDA-politica wordt gemeenteraadslid voor MR

EC, SVG
© BRUZZ
25/04/2022

Een opmerkelijke overstap: Brussels gemeenteraadslid Zahour Loulaji, die tot 2019 voor de PTB-PVDA zetelde, sluit zich aan bij de lokale MR-Open VLD-fractie. Dat heeft ze maandag aangekondigd op de gemeenteraad.

De Brusselse MR had Loulaji's komst vorige week al vermeld op haar uitnodiging voor het Bal des Libertés in juni. Maandag bevestigde Loulaji haar definitieve overstap in eigen woorden in de gemeenteraad.

“Ik ben nu meer dan twee jaar onafhankelijk gemeenteraadslid, twee jaar waarin ik vooral heb geluisterd en geobserveerd,” zei Zahour Loulaji in de gemeenteraad.

Ze sprak in die periode naar eigen zeggen vaak met wijkbewoners, maar ook met leden van de Brusselse gemeenteraad. "Ik heb dus ook met andere partijfracties gesproken. En ik heb er nu voor gekozen om me aan te sluiten bij een fractie die me na aan het hart ligt en die mijn waarden deelt. Ik zou graag de MR-fractie vervoegen."

'Armoede terugdringen'

Loulaji wil via de MR de armoede in Brusselse wijken terugdringen, zei ze nog. "Ik heb mijn hele leven gevochten voor solidariteit. We kunnen geen wijken laten overschaduwen door armoede. Maar de afgelopen twintig jaar zag ik meer en meer armoede rond mij," aldus Loulaji.

"Heel wat gezinnen kunnen niet rondkomen, met catastrofale gevolgen voor hun kinderen. Ik geloof dat we hen moeten helpen door hen te leren ondernemen, een eigen zaak of vereniging te starten, en hen vooral vertrouwen geven."

Loulaji stapte in april 2019, enkele maanden na de installatie van de Brusselse gemeenteraad, op uit de PVDA-fractie, samen met twee andere gemeenteraadsleden. Sindsdien zetelt ze als onafhankelijke.

De overstap vandaag naar de MR wordt door de N-VA alvast op hoon onthaald. "Een voormalig communistisch gemeenteraadslid stapt over naar de MR," tweette gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre schamper.

'Niet problematisch'

Fractievoorzitter van de MR David Weytsman vindt het helemaal niet problematisch dat een gemeenteraadslid van uiterst links nu de liberale rangen vervoegt. "We hebben lang met haar gesproken, ook over liberalisme, en we geloven dat Loulaji de liberale waarden heeft omarmd, om zo de armoede te bestrijden. Ze was trouwens al een jaar lid van de MR. Pas vandaag heeft ze haar keuze officieel bekend gemaakt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni