Voortaan volstaan 1.000 handtekeningen voor behandeling petitie in Brussels Parlement

Brussels parlement werkt aan wettelijk kader voor petities Brussels parlement werkt aan wettelijk kader voor petities

Voortaan zullen 1.000 handtekeningen volstaan voor de behandeling van een petitie in het Brussels Parlement. Tot nog toe waren daarvoor 5.000 handtekeningen nodig. De plenaire vergadering van het Brussels Parlement keurt de verlaging normaal gezien vrijdagmiddag goed. Het voorstel van resolutie, dat door de meeste fracties werd ondertekend, werd eerder unaniem aangenomen in commissie. Tijdens het plenaire debat schaarden ook Pepijn Kennis (Agora) en Victoria Austraet (onafhankelijk) zich achter de tekst.

Het voorstel maakte deel uit van een pakket maatregelen dat eind vorig jaar door het parlement werd goedgekeurd om de burgerparticipatie nog te versterken.

Het petitierecht in het Brussels Parlement bestaat nu drie en een half jaar en het duurde tot in februari voor er een eerste debat in het parlement plaatsvond op basis van een petitie. Die petitie ging over het CETA-verdrag tussen de Europese Unie en Canada. Algemeen werd aangenomen dat het hoge aantal handtekeningen een rem op het petitierecht betekende.

Dat het vereiste aantal handtekeningen naar 1.000 werd verlaagd, is geen toeval. Voor de oprichting van een gemengde commissie van parlementsleden en burgers zijn immers ook 1.000 handtekeningen nodig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?