VUB-gastdocent Djalali wordt 49 in isoleercel

© Kevin Van den Panhuyzen
| Er wordt al lange tijd actiegevoerd voor de vrijlating van Djalali.

De Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali wordt vandaag 49 jaar oud. Een verjaardag in mineur, want de ter dood veroordeelde gastdocent van de Vrije Universiteit Brussel zit nu al meer dan vier jaar opgesloten in Iran. De laatste 52 dagen bracht hij zelfs door in een kleine isoleercel. Vida Mehrannia, de vrouw van Djalali, maakte samen met Amnesty International een videoboodschap op de verjaardag van haar man.

In de video die te zien is op de YouTube-pagina van Amnesty International Vlaanderen, herhaalt Mehrannia nogmaals dat de ter dood veroordeling van Djalali er kwam na een manifest oneerlijk proces. Het koppel sprak elkaar een laatste keer op 24 november 2020. Toen belde de VUB-gastdocent om afscheid te nemen en vertelde hij dat zijn executie voorbereid werd.

Sinds die dag zit Djalali in isolatie in de Evin-gevangenis, zonder contact met de buitenwereld. "Deel mijn boodschap zo veel als je kan. We moeten mijn echtgenoot terug thuis krijgen," besluit Mehrannia in het filmpje.

Amnesty International benadrukt dat langdurige eenzame opsluiting - dat is eenzame opsluiting langer dan 15 dagen - een inbreuk is op het internationale verbod op foltering en mishandeling. Bovendien verhoogt het risico op foltering en mishandeling wanneer mensen opgesloten worden zonder toegang tot de buitenwereld.

"We roepen politici en diplomaten wereldwijd opnieuw met aandrang op om de Iraanse autoriteiten ervan te overtuigen om de doodstraf in te trekken en om dokter Djalali vrij te laten," zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?