Alexia Bertrand (Open VLD) en Sophie Wilmès (MR) in de Federale Kamer

| Alexia Bertrand (Open VLD) en Sophie Wilmès (MR) in de Federale Kamer.

Water blijft diep voor alliantie MR-Open VLD in 2024

SVG
© BRUZZ
20/03/2023

De onderhandelingen voor een gemeenschappelijke Brusselse Kamerlijst MR-Open VLD in 2024 zitten in het slop. Daarover bericht La Libre. Aan de gemeenschappelijke lijst zou een verbintenis vasthangen om samen in de Brusselse regering de stappen, maar de Brusselse MR-kopstukken vinden die prijs te hoog.

De MR wil in 2024 aan zet komen in Brussel, na een oppositiekuur van bijna twintig jaar. De Franstalige liberalen wilen dat onder meer bereiken door een intensere samenwerking met Open VLD. “Dat moet ons incontournable maken in Brussel,” zo zei partijvoorzitter van de MR Georges-Louis Bouchez begin januari in een interview met Bruzz.

Het idee is om samen op te komen op een gemeenschappelijke Brusselse Kamerlijst, met een derde of vierde plaats voor Alexia Bertrand (nu Open VLD), en een lotsverbintenis om samen in de Brusselse regering de stappen.

Maar de onderhandelingen hierover zitten in het slop, zo schrijft La Libre. Heel wat Brusselse MR-kopstukken zijn een nauwe samenwerking niet ongenegen maar de prijs die ze ervoor moeten betalen vinden ze te hoog. Een gemeenschappelijke Kamerlijst betekent dat de MR aan Open VLD een zetel verliest in de Kamer. “Waarom zouden we dat doen?” zo vragen ze zich af.

Prille samenwerking

Onder meer voormalig premier Sophie Wilmès, die genoemd wordt als MR-lijsttrekker voor de Kamer in Brussel, ziet niet hoe haar partij hier sterker uit kan komen.

Er wordt ook verwezen naar de samenwerking Ecolo-Groen maar volgens de MR-kopstukken gaat die vergelijking niet op, omdat de Nederlandstalige en Franstalige groenen al langer een traditie hebben van samenwerken en bijvoorbeeld een gemeenschappelijke fractie vormen in de Kamer.

Bij MR en Open VLD is de toenadering daarentegen nog heel pril.

Onderhandelingen lopen

Alexia Bertrand, die eind 2022 in een spectaculaire ontknoping naar Open VLD is overgestapt en staatssecretaris is geworden in de federale regering, heeft op BX1 al gereageerd. Ze hoopt dat de gemeenschappelijke MR-Open VLD-lijst er toch nog kan komen. Zo niet, wordt ze lijsttrekker voor Open VLD in Brussel.

Op de partijhoofdkwartieren van Open VLD en MR benadrukken ze dat de onderhandelingen nog lopen, “maar ze kunnen wel niet blijven duren,” zo klinkt het. “Over enkele weken zou er toch duidelijkheid over moeten zijn.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni