Samusocial winteropvang daklozen straatbewoners sociale opvang

'Werk van onderzoekscommissie Samusocial is niet af'

© Belga
29/03/2018

De parlementaire onderzoekscommissie naar Samusocial was nodig om het vertrouwen van de burger te herstellen, maar om mistoestanden in de toekomst te vermijden is meer nodig. Dat was de teneur van het plenaire debat over de allereerste onderzoekscommissie van het Brusselse Parlement.

Het plenaire debat werd enkel door leden van de onderzoekscommissie gevoerd. Commissievoorzitter Stefan Cornelis (Open Vld) toonde zich erg tevreden over de werkzaamheden. "Ik durf dan ook te hopen dat er evenveel ijver aan de dag zal worden gelegd bij het omzetten van de aanbevelingen in wetgeving", zei hij.

Het Samuscocial-schandaal heeft voor Arnaud Verstraete (Groen) een "algemene beweging voor goed bestuur" in gang gezet. "Bij Samusocial hebben dikbetaalde bestuurders zichzelf verrijkt op de kap van de meest kwetsbaren in onze samenleving", vatte hij het schandaal samen.

Verstraete pleitte voor een herziening van de massieve inzet op de noodopvang van daklozen en toonde zich kritisch over het ontwerp van ordonnantie dat het daklozenbeleid, dat sinds woensdag in het Brussels Parlement besproken wordt.

Voor Hannelore Goeman (sp.a) is het heel duidelijk dat de onrechtmatig uitbetaalde zitpenningen moeten worden terugbetaald. "Blijkbaar zijn de twee hoofdbetrokkenen, Yvan Mayeur en Pascale Peraïta, dat niet zelf van plan. Ik ben dan ook blij dat de nieuwe Raad van Bestuur van Samusocial en de GGC gerechtelijke stappen aankondigden om ze terug te vorderen."

Een dissidente stem kwam van de oppositiefracties die niet meeschreven aan het verslag omdat ze niet in het bureau van de commissie zaten. Voor N-VA'ster Liesbet Dhaene heeft "de olifant een muis gebaard". De Brusselaars verwachten niet dat enkel orde op zaken gesteld wordt binnen Samusocial, maar binnen alle semi-publiekrechtelijke vzw's. Om echte gedepolitiseerde raden van bestuur te krijgen, zijn onafhankelijke bestuurders nodig in elke vzw met een overheidstaak, aldus Dhaene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , onderzoekscommissie , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni