Women100: Vrouwen in Brussel verenigen zich

Steven Grumiau
© BRUZZ
31/03/2019

Acht vrouwen lanceren het burgerinitiatief Women100 (W100): een platform dat vrouwen in Brussel wil verenigen. 100 vrouwen uit alle hoeken van Brussel worden opgeroepen om samen een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen, zodat de stem van de vrouw beter gehoord wordt in het gewest.

“Vrouwen in Brussel worden nog altijd als tweederangsburgers gezien. Te veel vrouwen zijn nog steeds het slachtoffer van geweld op het werk, thuis of op straat. Slechts twee van de negentien burgemeesters zijn vrouwen.” Dat zijn allemaal problemen die volgens de vrouwenbeweging nog altijd actueel zijn en een oplossing vereisen.

Verschillen

“Brussel is zo multicultureel: we verschillen van origine, we spreken een andere taal en we komen van andere gemeenten. Deze verschillen zorgen ervoor dat we elkaar nooit ontmoeten,” zegt Fatimah Zibouh, één van de stichters van het concept aan BRUZZ. Daar komt verandering in: 100 vrouwen van verschillende culturen en sociale klassen zullen om 11.00 uur aan het Beursgebouw de hele dag debatteren over de toekomst.

Het zal onder meer gaan over ongelijkheid en discriminatie in Brussel. “We hebben tien tafels voorzien waar telkens tien vrouwen zullen zitten, met één drietalige facilitator. We laten hen woorden als ongelijkheid en discriminatie definiëren en hopen zo een beeld te krijgen van de algemene problematiek over de thema’s,” zegt Fatima.

W100 wil zo een voorbeeld nemen aan bewegingen als Youth for Climate en de G1000.

“Concrete agendapunten over de toekomst van Brussel van onze kant zijn er dus nog niet, maar komt snel verandering in,” aldus de bezielster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , geweld tegen vrouwen , vrouwenrechten , actie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni