Bernard Clerfayt (Défi), Alain Maron (Ecolo), Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen)

| Bernard Clerfayt (Défi), Alain Maron (Ecolo), Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen.)

Zaak De Herde: nieuw disciplinair kader voor burgemeesters en schepenen in de maak

© Belga
17/02/2023

De Brusselse regering werkt aan een aanpassing van de gemeentewet, opdat de regering disciplinaire maatregelen kan opleggen aan burgemeesters en schepenen die in staat van beschuldiging worden gesteld. Dat kondigde minister-president Rudi Vervoort (PS) vrijdag aan in het Brussels Parlement. Aanleiding is de inverdenkingstelling van Michel De Herde (Défi).

Vervoort werd tijdens het vragenuurtje aan de tand gevoeld door de groene parlementsleden Lotte Stoops en Ahmed Mouhssin over de erg beperkte disciplinaire maatregelen waarover de regering beschikt in het kader van de zaak Michel De Herde.

De Schaarbeekse schepen werd onlangs in verdenking gesteld voor verkrachting van een minderjarige jonger dan 16 jaar oud, verkrachting van een minderjarige ouder dan 16 jaar, en bezit van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Intussen schorste Défi hem ook als partijlid en is hij ook zijn bevoegdheden als schepen kwijt.

De minister-president bevestigde dat hij op vraag van minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi) het dossier De Herde overneemt. Clerfayt is immers ook titelvoerend burgemeester van Schaarbeek en gewezen partijgenoot van de betrokkene.

Wettelijk kan hij op dit ogenblik hoogstens een schorsing van drie maanden opleggen. Maar Rudi Vervoort kondigde aan dat Clerfayt in de komende dagen een aanpassing van de nieuwe gemeentewet aan de regering zal voorleggen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni